Mi az a sztearinsav? A sztearinsav (más néven oktadekánsav) az egyik leggyakoribb hosszú szénláncú zsírsav, amely természetes állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, szerkezeti leírásáról is ismert, hogy 18 szénláncú zsírsav (18:0). kémiai szerkezete C36H70MgO4. Az Encyclopædia Britannica arról számol be, hogy „a természetben a sztearinsav elsősorban vegyes trigliceridként vagy zsírként fordul elő más hosszú szénláncú savakkal és zsíralkoholok észtereiként. Sokkal nagyobb mennyiségben található állati zsírban, mint növényi zsírban; a disznózsír és a faggyú gyakran  30 százalék sztearinsavat tartalmaz.”1

 A sztearinsav és a sztearátok természetesen megtalálhatók az élelmiszerekben? Igen. A sztearinsav (sztearát) az emberi étrendben túlnyomórészt telített zsír. A sztearátok olyan tápanyagok, amelyek természetes részét képezik minden típusú zsírnak, legyen az állati vagy növényi, és jellemzően napi több ezer milligramm mennyiségben fogyasztják őket általános táplálékforrásokból. Egy 200 kalóriás étcsokoládé adag legfeljebb 5 gramm (5000 milligramm) sztearátot tartalmazhat; A kakaóvaj, a kókuszolaj, a marhahús zsír, az olívaolaj, a hal és gyakorlatilag minden zsír és olaj természetesen sokkal több sztearátot tartalmaz, mint az étrend-kiegészítők.

Mi az a magnézium-sztearát? A magnézium-sztearát a sztearinsav és az esszenciális magnézium ásványi anyag kombinációja. Tiszta sztearinsav és palmitinsav keveréke, amelyben a sztearinsav tartalma nem kevesebb, mint 40,0%, és a két sav összege nem kevesebb, mint 90,0%. A British Pharmacopoeia 1993 leírja, hogy a magnézium-sztearát főként magnézium-sztearátból áll, változó arányú magnézium-palmitáttal és magnézium-oleáttal. A magnézium-sztearát a kelátos, elősavanyított magnézium egy formája, és más kelátképző ásványokhoz hasonlóan (magnézium-aszkorbát, magnézium-citrát stb.) sem tartalmaz negatív tulajdonságokat, mivel egy ásványi anyagból és savból (növényi) álló stabil semleges vegyület. -magnézium-sókkal semlegesített pálmaolajból származó sztearinsav). Ez a C16-C18 zsírsavak magnéziumsója. A NOW az US Pharmacopeia monográfiai szabványai szerint tesztelt sztearátokat használ; gyógyszerészeti minőségként ismert, a legmagasabb tisztaságú. Nem GMO-k, mentesek a BSE-től/TSE-től, és kívánság szerint vegetáriánus vagy vegán étrend részeként is használhatók.

Hidrogénezettek a sztearátok? Nem. Sztearátok hidrogénezéssel állíthatók elő. Nincs azonban szükség a sztearinsavat gyapotmagból vagy más folyékony növényi olajokból előállítani, hidrogénezéssel a zsírsavak mesterséges telítésére. A NOW®-nál olyan pálmaolajat használunk, amely már jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaz, amely bőséges sztearinsavat biztosít. Tiszta USP-minőségű magnézium-sztearátot használunk, amely nem hidrogénezett, GMO-mentes, nem besugárzott pálmaolajból származik, és nem tartalmaz transzzsírokat.

Mi történik a sztearáttal a szervezetben? A sztearát az egyik legfontosabb telített zsírsav az emlősökben, és két úton jut be: 1) az étkezési zsírok felszívódása és 2) de novo lipogenezis (testünk más étkezési zsírokból állítja elő). A sztearinsav olajsavvá (omega-9 zsírsavvá) alakulhat emlősökben; ami persze kémcsöves vizsgálat során nem történik meg. Az olajsavat egészséges zsírnak tekintik, és az olívaolaj fő összetevője. „Lenyeléskor a magnézium-sztearát magnézium-ionban, valamint sztearinsavban és palmitinsavban oldódik fel. A magnézium elsősorban a vékonybélben, kisebb mértékben a vastagbélben szívódik fel. A magnézium esszenciális ásványi anyag, több száz enzimreakció kofaktoraként szolgál, és nélkülözhetetlen a szénhidrátok, lipidek, nukleinsavak és fehérjék szintézisében, valamint a neuromuszkuláris és kardiovaszkuláris működésben.

Vannak ismert kockázatai a sztearátok fogyasztásának? Egy sem ismert. Az FDA megerősítette, hogy a sztearinsav GRAS (Generally Regarded As Safe), és a Good Manufacturing Practices (GMP) szerint adható az élelmiszerekhez.3 A NOW GMP-tanúsítvánnyal rendelkező gyártó. Az FDA GRAS anyagokkal foglalkozó válogatott bizottsága szintén beszámolt a magnézium-sztearát biztonságosságáról, és arra a következtetésre jutott, hogy „nincs bizonyíték a magnézium-karbonátról, magnézium-kloridról, magnézium-szulfátról, magnézium-hidroxidról, magnézium-oxidról, magnézium-sztearátról… alapos okot sugall a lakosság veszélyeztetésének gyanújára, ha olyan szinten használják őket, amely jelenleg és a jelenlegi gyakorlat szerint történik, vagy amely észszerűen várható a jövőben.”4 Az Egészségügyi Világszervezet is megerősítette a magnézium-sztearát biztonságosságát: „A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magnézium-sztearát toxicitásának értékelésében nincs különbség a többi magnéziumsóhoz képest…”5 A sztearátok jól felszívódnak (több mint 90%), és nem vonják be a G.I. traktus. Valójában állítólag elriasztanak bizonyos nemkívánatos biofilmeket.6 Nincs hiteles aggodalom amiatt, hogy az étrend-kiegészítők viszonylag kis mennyisége gátolhatja a tápanyagok in vivo felszívódását (élő emberekben). Egy tipikus sztearát segédanyagot tartalmazó kiegészítőben kevesebb lehet, mint egy tipikus ember napi étrendi sztearátfogyasztásának egytizede. Alaposan vizsgáltuk a magnézium-sztearát biztonságosságát, amely szintén biztonságos és nem mérgező. A mérgező hatásra vonatkozó állítások már több mint 20 éve keringenek. Úgy találtuk, hogy a „bizonyítékok” félrevezetőek, mert vagy nagyrészt közvetettek olyan kémcsővizsgálatokon alapulnak, amelyek nem reprezentálják pontosan a humán klinikai vizsgálatok során megfigyelt adatokat, vagy elméleti veszélyeken alapulnak (például olyan feldolgozási típuson, amely nem általános. telítetlen zsírokból sztearinsav előállítására használják), amelyek nem vonatkoznak az általunk használt anyagokra. Akárhogy is, az étkezési zsírok sorsa az emberi szervezetben egészen más, mint amit ezek az elméletek bemutatnak. A tudomány biztosít bennünket arról, hogy a sztearinsav biztonságos zsírsav, amely az egészséges élelmiszerekben található, és hogy a magnézium-sztearát a sztearinsav biztonságos analógja. A NOW csak akkor használja őket, ha egy adott étrend-kiegészítő működéséhez szükséges, viszonylag kis mennyiségben a szokásos élelmiszerekben található sztearátok mennyiségéhez képest.

Melyek az étrendi sztearátok lehetséges előnyei? A sztearátok nem osztoznak a telített zsírok egyéb formáinak szív- és érrendszeri kockázataiban. Az American Journal of Nutrition a marhahús koleszterinszintre gyakorolt hatásáról közölt áttekintést arról számolt be, hogy „A marhahústermékek a leggyakoribb sztearinsavforrás az Egyesült Államokban. Mivel a marhahús zsírtartalma 19%-ban sztearinsav, a marhahús koleszterin-emelő képessége nem olyan nagy, mint amennyit a teljes telített zsírsavtartalma előre jelez... Az adatok arra utalnak, hogy a sovány marhahús nem hiperkoleszterinémiásabb, mint a csirke vagy a hal, és ezért sovány. a marhahúst nem kell kiiktatni a koleszterinszint-csökkentő étrendből.”7 A sztearinsav szintén a kakaóvaj egyik fő zsírja, és ez a bizonyos zsírsav biztonságosabb, mint a kakaóvajban lévő többi zsírsav. A University of Texas Southwestern Medical Center jelentése megerősítette ezt: „Egy ideje ismert, hogy a kakaóvaj, bár gazdag telített zsírsavakban, nem emeli meg annyira a szérum összkoleszterin-koncentrációját, mint ahogyan azt teljes telített zsírsavtartalma alapján várnánk. ...Egy közelmúltban végzett kísérletben a kakaóvaj nem emelte annyira az LDL-koleszterinszintet, mint ahogy azt teljes telített zsírsavtartalma előre jelezte.”8 A Nebraska Egyetem kutatói megjegyezték: „Jól dokumentált az a megfigyelés, miszerint az étrendi sztearinsav nem emeli meg a plazma koleszterinkoncentrációját, bár a szabályozó mechanizmusok nem teljesen ismertek… az adatok arra utalnak, hogy a magas 18:0 arányban táplált hörcsögök plazma koleszterinkoncentrációja csökkent. szerk. Megjegyzés: a sztearinsav] diétákat befolyásolhatja a csökkent koleszterin felszívódás és az endogén fokozott kiválasztódása [szerk. megjegyzés: a szervezet termeli] koleszterin.”9

Miért használunk sztearinsavat vagy magnézium-sztearátot egyes tablettákban és kapszulákban? A természetes összetevők nem mindig folynak át zökkenőmentesen a feldolgozóberendezéseken, ezért a gyártóknak olyan segédanyagokat kell használniuk, mint a sztearátok a kétrészes száraz kapszulák töltéséhez vagy tabletták formázásához. A sztearinsav növényi viasz; viaszos olajfrakció, amely élelmiszer-minőségű gépkenőanyagként működik, és segíti a kapszulák hatékony megtöltését, ha egy száraz porított összetevő (vagy összetevőkeverék) nem működik együtt; a sűrűség, a ragadósság, a nyomás alatti folyóképesség stb. kérdései alapján. Olyan összetevőként is használják, amely segít a tablettáknak összetartani és megfelelően széttörni. A magnézium-sztearát ebben a kategóriában a leghatékonyabb természetes áramlást elősegítő szer. Az USDA idézi ezt a tanulmányt a magnézium-sztearátnak a tabletták gyártásában funkcionális segédeszközként való felhasználásáról: „A sztearinsav a domináns zsírsav a marhahús zsírjában és a kókuszolajban (észterként jelen lévő) triacilglicerinekben. A szabad savat az élelmiszereken kívül számos kereskedelmi termékben rutinszerűen használják. Polimer készítményekben extrudálási segédanyagként használják. A tabletták magnézium-sztearátjaként segít megóvni a szilárd összetevők szétesését a palackban, és lehetővé teszi a tabletta szétesését és a hatóanyag felszabadulását a tabletta lenyelése esetén.”10

A NOW® azon dolgozik, hogy eltávolítsa a magnézium-sztearátot a termékeiből? Igen, a NOW® számos terméket a magnézium-sztearát alternatíváival alakít át, olyan természetes segédanyagokat használva, mint az aszkorbil-palmitát vagy a sztearinsav, de ezt ott tesszük, ahol van értelme helyettesítő segédanyagot használni, és nem azért, mert félreértjük a tudományt és a biztonságot. Ezek az alternatívák azonban nem mindig működnek jól, eltérő fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért termékspecifikus kutatás-fejlesztést végzünk a megvalósíthatóság meghatározására. Lágygél kapszulák esetén a NOW nem használ sztearinsavat segédanyagként. Más segédanyagok alkalmasabbak lágyzselatin kapszulákban való használatra, és megjelennek a címkén, például növényi olajok, lecitin és természetes színező/ellátszó szerek, például annatto mag kivonat (piros szín), szentjánoskenyér kivonat (barna) és cink oxid (átlátszatlanság).

Hol találhatok még megbízható információt a sztearátokról?

REFERENCES:

1"stearic acid." Encyclopædia Britannica. 2006. Encyclopædia Britannica Online. 18 Dec. 2006
2Toxicol Rep. 2017 Oct 16;4:554-559. Magnesium stearate, a widely-used food additive, exhibits a lack of in vitro and in vivo genotoxic potential. doi: 10.1016/j.toxrep.2017.10.003. eCollection 2017.
3Code of Federal Regulations. Title 21, Volume 3. Revised as of April 1, 2006. CITE: 21CFR184.1090 [48 FR 52445, Nov. 18, 1983, as amended at 50 FR 49536, Dec. 3, 1985; 69 FR 24512, May 4, 2004]
4FDA Center for Food Safety and Applied Nutrition. Database of Select Committee on GRAS Substances (SCOGS) Reviews. CFSAN/Office of Food Additive Safety. October 2006
5Evaluations of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). https://www.fao.org/food-safety/scientific-advice/jecfa/en/#:~:text=JEC….
6https://iai.asm.org/content/72/12/6836.long PMID: 15557604
7Denke MA. Role of beef and beef tallow, an enriched source of stearic acid, in a cholesterol-lowering diet. Am J Clin Nutr. 1994 Dec;60(6 Suppl):1044S-1049S. Review. PMID: 7977148
8Effects of cocoa butter on serum lipids in humans: historical highlights. Am J Clin Nutr. 1994 Dec;60(6 Suppl):1014S-1016S. Review. PMID: 7977142
9Schneider CL, et al. Dietary stearic acid reduces cholesterol absorption and increases endogenous cholesterol excretion in hamsters fed cereal-based diets. J Nutr. 2000 May;130(5):1232-8. PMID: 10801924
10Schmidt, W.F., Barone, J.R., Francis, B.A., Reeves III, J.B. 2006. Stearic acid solubility and cubic phase volume. Chemistry and Physics of Lipids. 142(1-2):23-32.

https://www.nowfoods.com/healthy-living/FAQs/magnesium-stearate-faqs