Egy értékes aminosav

A lizin (a,e-diamino-kapronsav) a 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolható hasonlóan az argininhoz és a hisztidinhez. A lizin előállítása fermentációs úton történik, az aminosavat baktériumokkal termeltetik.

A lizin karrierje az étrendkiegészítők között akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy in-vitro (kémcsőben) és in-vivo (élőlényekben) is gátolja a herpes simplex virus szaporodását.

A herpes simplex (HSV) vírus az idegrendszert szállja meg, és benne képes szaporodni is. Aki egyszer megkapta, az egész életében kénytelen együtt élni vele, egyelőre nincs módszer a teljes elpusztítására. Hosszan rejtőzködik a szervezetben, láz, legyengült állapotok, stressz, napfény, menstruáció, ételek hatására, fogorvosi kezeléseknél történő higany terhelés, vagy vírusfertőzés hatására reaktiválódik. A herpes simplex másik típusa a HSV-2 nemi úton terjed, a fertőzés valószínűsége a párkapcsolatok számának növekedésével nő.

A lizin „herpesz stop” hatásúnak bizonyult, azaz abban a fázisban állítja meg a herpes tüneteinek kifejlődését, amikor elkezdik a szedését. Az égető érzés megjelenésekor 1-2 grammot bevéve a kellemetlen tünetek 5-10 percen belül megszűnnek. Számos esetben a betegség kifejlődésének megakadályozásához elegendő 2 gramm egyszeri bevétele, máskor viszont érezhető az első adag kiürülése a szervezetből: a vírus újra támadt, újra jelentkezik a jellegzetes tünetegyüttes. Ekkor a második adagot bevéve a jól ismert kellemetlen érzés újra elmúlik, s a napi 3-4-szer 1-2 gramm bevételével folytatott 2-3 napos kúra után a tünetek nem tértek vissza, hólyagok nem alakultak ki.

A betegség későbbi szakaszában, a herpesz megjelenése után kezdve a kezelést a hólyagok nem sebesednek ki, és 2-4 nap alatt teljesen visszahúzódnak. A kúra annál hatásosabb, minél korábban sikerül elkezdeni. A kezeléshez 500 mg-os tablettából napi 3*3-4 javasolt.

A kisebb adagokban (napi 1-2*2 tabletta), hosszabb időn keresztül folytatott kezelés jelentősen csökkenti a herpes megjelenésének gyakoriságát (McCune 1984, Thein 1984, Griffith 1987).

Linus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas kémikus 1994-ben az egyik újságírónak ezt nyilatkozta: „Mostanra elértem azt a pontot, amikor C-vitamin és a lizin megfelelő alkalmazásával csaknem teljes ellenőrzés alatt tarthatom, gyógyíthatom a szívinfarktust és a szívrohamokat.” Megállapítását néhány esetre alapozta, amelyek közül az egyiket cikkben is közölt (Pauling 1991). Ebben elmeséli, hogy az akadémia egyik ülésén az egyik kitüntetett biokémikus tagja az akadémiának arról panaszkodott, hogy már a három szívműtétje után is olyan erős szívtájéki anginás fájdalmai vannak az örökölt szívbetegség következtében, hogy mozogni is alig tud, nitroglicerin tablettát kell bevennie a legrövidebb sétához is. Pauling azt javasolta neki, hogy szedjen napi 5 g lizint és 1 g C-vitamint. Egy hónap múlva a biokémikus tudós úgy nyilatkozott, hogy a lizin hatása csaknem maga a csoda. Újra tud járni, kivágott egy fát a kertjében lácfűrésszel, kifestette a házát és visszanyerte a mozgás szabadságát.

Pauling munkáját folytatva Angliaiban klinikai vizsgálatot végeztek 3-éven keresztül 200-nál több férfi beteggel. Megállapították, hogy a plagképződés az érfalakban a kontroll csoportban 8-15 szöröse volt a lizinnel és C-vitaminnal kezelt páciensek esetében.

A lizin a kalcium anyagcserében, a csontok kollagén szerkezetének kialakításában jelentős szerepet játszik. A csontritkulás lizinnel történő kezelésére és megelőzésének lehetőségére számos publikáció rámutatott már a nyolcvanas években (Civitelli, 1992). A kutatások ma is tovább folynak, a lizin csontszilárdságra gyakorolt jótékony hatása M. Fini (2003) szerint már igazolt. Naponta 1-2*2 tabletta lizin C-vitaminnal együtt fél éven keresztül fogyasztva már mérhető javulást eredményezett a csontszilárdságban.

A lizin általános immunerősítő hatását az is bizonyítja, hogy a megfázásos tünetek enyhíthetők, gyakran megszüntethetők lizin és C-vitamin együttes adagolásával.

Dr. Mathias Rath, Pauling tanítványa szabadalmat adott be 2002-ben a daganatok áttétképződésének megakadályozására és a daganatok kezelésére C-vitamin, lizin és prolin (aminosav) együttes alkalmazásával. Kórházak személyre szabott aminosav terápiát ajánlanak daganatos betegek kezelésére, mások az antioxidánsok szedését lizinnel javasolják kiegészíteni.

A lizin hatása szervezetünkre

A lizin, mint esszenciális aminosav a tapasztalatok szerint általános és specifikus hatásokkal is rendelkezik. Az általános immunerősítés mellett vírusellenes és csonterősítő is. Az érrendszer karbantartásával, a plagképződés csökkentésével, a kollagénszintézisben, kalciumfelvételben játszott szerepe eredményeként jelentősen hozzájárul a szervezet megfelelő működésének fenntartásához. A lizinszint a szükségesnél nagyobb alkalmazott dózis esetén a vérben a 3-4 órán belül beáll a szükséges szintre.

A lizin hiánya csökkent fehérjeszintézist, csökkent növekedést, vírusfertőzésekre való fogékonyságot eredményez. Szélsőséges esetben a lizin hiánya a niacin (B3 vitamin) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.

A lizin nagyobb mennyiségben teljes értékű fehérjékben, tojásban, húsban, halban fordul elő. Ezen élelmiszerek fogyasztása viszont nincs hatással a herpes vírusra, mivel ezekben a lizin argininnel együtt fordul elő és az arginra szüksége van a herpes vírusnak a szaporodáshoz. Ugyanezért az argininben gazdag ételek, mint a mogyoró és más olajos magvak segítik a herpes vírus szaporodását.

A vegetáriánus étrend tipikusan lizin hiányos. A lizinhiány csökkenti a mikroelemek felvehetőségét is. A vegetáriánus étrendnek is több fajtája van. Az ovo-lakto vegetáriánusok, akik tojást és tejtermékeket is fogyasztanak, azok kevésbé veszélyeztetettek. A növényi fehérjék viszont tipikusan lizinhiányosak.

Akinek gyakran vannak megfázásos, vírusos megbetegedései, gyakori herpes fertőzése, annak gondolnia kell arra, hogy célszerű lenne a lizinbevitelét növelni.

A lizint szinte kizárólag L-lizin-hidroklorid formájában használják. Ez a vegyület vízben jól oldódó szilárd anyag. Étrend kiegészítőkben önmagában, vagy vitaminokkal (C vagy D vitaminnal), kalciummal, más aminosavakkal, prolinnal, argininnal kombinálva tablettában, kapszulába töltve kínálják.

A lizin, mint a bőralkotó kollagén minőségét alapvetően meghatározó anyag kiváló alapanyaga kozmetikumoknak, krémeknek. A bőr regenerálásában, megnyugtatásában, csípések, sérülések,pattanások kezelésében látványos eredmények érhetők el. A krém forma a tablettás kezeléssel együtt az egyik leghatékonyabb kezelés a herpesz fertőzés tüneti kezelésére jelenleg.

Milyen kockázata van a túlzott fogyasztásának?

A lizin, mint fehérjealkotó aminosav természetes anyag a szervezet számára. Valamennyi élőlény használja, s felépíti, vagy más élőlényekből szerzi meg. Minden szervezet rendelkezik azokkal az alapvető mechanizmusokkal, amely révén a lizin beépül a fehérjékbe, amelyekkel a felesleg lebomlik, kiürül a szervezetből. Minden anyag túladagolása persze veszélyes lehet. Akut vagy krónikus mérgezést még nem írtak le. A lizin feleslege a vesén keresztül ürül ki, ezért a vesét terheli meg a nagy dózisú, napi 20 g-nál több lizin rendszeres, hosszú távon történő bevitele.

Terhes anyák számára jelenleg nem javasolják a lizin fogyasztását, mivel hiányzik az elegendő tudományos adat a veszélytelenségének megítélésére. Mivel a csontképződésben jelentős szerepe van a lizinnek ezért szükséges a magzatra kifejtett hatás részletes és alapos megismerése.

A lizinnel kapcsolatos tudományos vizsgálatok több mint 50 éves múltra tekintenek vissza. A takarmányozástani vizsgálatok eredményeként a lizint, mint takarmányadalékot világszerte nagy mennyiségben használják. Az állatgyógyászat a házi kedvencek vírusos betegségeinek kezelésére alkalmazza.

A humán vonatkozású vizsgálatok herpes simplex kezelésére és annak klinikai vizsgálatára koncentráltak az 1980-as években. Mára már elfogadott a lizin vírusellenes hatása. Nagy létszámú résztvevővel elvégzett dupla vak kísérleteket állítottak be. Ezekben a kísérletekben a páciensek, és a kezelést végző orvosok nem tudták, hogy ki kap hatástalan (placebo) és ki lizin kezelést, azt csak a kísérlet vezetői ismerték. A lizin herpeszellenes hatása ilyen módon egyértelmű bizonyítást nyert.

Az 1990-es évek-től kezdődtek a lizin érrendszerre, a plagképződés csökkentésére gyakorolt és a csontritkulás megelőzésére kifejtett hatásának vizsgálatai. Ezek a vizsgálatok ma is folynak, egyre több pozitív kísérletről kapunk hírt. Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a lizin hatásainak egy részére már fény derült, de vizsgálata még számos meglepetést tartogat. Az időskori megbetegedések közül többnél számoltak be hihetetlen gyógyulásokról, a daganatos megbetegedések terápiájában történő felhasználása is izgalmas, ígéretes kutatási terület.

Az érfalak karbantartása és a szívbetegségek kockázatának csökkentése:

A C-vitamin és a lizin megfelelő alkalmazásával megelőzhetjük és gyógyíthatjuk a szívbetegségeket. /Linus Pauling kétszeres Nobel díjas kémikus./

Ezt az állítását részletesen alátámasztja és magyarázza az Esetjelentés: angina pectoris gyógyítása lizin és C-vitamin kezeléssel - Case report: Lysine/ascorbate-related amelioration of angina pectoris. J Orthomol Med 1991;6:144–46. – címû cikkében. A betegek gyógyulásához és az egészségesek egészségének megõrzéséhez az Egyesült Államokban megjelent, "Hogyan éljünk tovább, és érezzük jobban magunkat?" (How to live longer and feel better (1986) címû sikerkönyvében mindenkinek ajánlja a C-vitamin és a lizin étrendkiegészítõ készítményeket.

Dr. Matthias Rath orvos professzor, Pauling tanítványa, A Linus Pauling intézet (Linus Pauling Institute of Science and Medicine, 440 Page Mill Road, Palo Alto, CA 94063. USA) munkatársa, a Szív című interneten is olvasható könyvében az L-lizinről azt írja, hogy az stabilizálja az artériák falát, megszünteti a lerakódásokat az erekben.

A rendszeresen, naponta 1x2 darab 500 mg-os L-lizint és C-vitamint tartalmazó készítmények fogyasztásával elkerülhető az érfalakban a lerakódások kialakulása, az erek rugalmasságát rontó kalcium az érfalakból a csontokba vándorol. Jelentősen csökken a szív koszorúér betegségek kialakulásának kockázata.

L-lizin és a daganatos megbetegedések:

Dr. Matthias Rath kutatási eredménye szerint a rákos sejtek olyan enzimet választanak ki, amelyek a kollagént, a szöveteket összetartó fehérjét lebontják és csak ezáltal képesek szétterjedni és áttétet képezni. 1992-ben Dr. Rath publikálta, hogy a lizin képes gátolni a kollagént lebontó enzimek működését és ezáltal képes akadályozni a rákos sejtek szaporodását. Dán kutatók 2004-ben megerősítették Dr. Rath eredményeit publikációjukban. Dr. Rath szerint a lizin, C-vitamin, prolin és a zöld tea extrakt együttesen egymás hatását erősítve hatékonyan gátolják a rákos sejtek szaporodását és a rákos sejteket „öngyilkossá” teszik.

Az 500 mg-os tablettákból zöld tea kivonattal együtt napi 3-4*3 lizin és C-vitamin tartalmú tabletta javasolt.

A megfázás megelőzése és kezelése:

Az L-lizin esszenciális aminosav és a C-vitamin általános immunrendszer erősítő Linus Pauling hívta fel a világ figyelmét. Az újonnan felbukkanó vírusos megbetegedések kezelésénél az első sikereket a lizinnel történő kezelésekkel érték el, például az A-típusos tüdőgyulladás (SARS) kezelésének Dr. Matthias Rath szerint ma is ez a leginkább hatásos módja.

A torokfájással kezdődő megfázásos tünetek kezelésére az L-lizin kiválóan alkalmas. A fájdalom első tüneteit megérezve 3-4 tabletta 10-15 percen belül általában megszünteti a fájdalmat. Ilyenkor célszerű 1-2 napos lizin kúrát tartani.

Az 500 mg-os tablettából felnőtteknek, napi 3-4*3, gyerekeknek 3*2 tabletta javasolt.

A kúrával megakadályozzuk az orrfolyást és a torok fájdalma is teljesen elmúlik.

Toxicitás: nem toxikus, vesét megterhelheti a nagy dózis (napi 20 g felett), mérgezést még nem írtak le.

Megjegyzés: a gyermekek Lizin aminosav szükséglete 30%-al nagyobb!

Hivatkozások:

Linus Pauling (1991) Case Report: Lysine/Ascorbate-Related Amelioration of Angina Pectoris Journal of Orthomolecular Medicine, 6(3-4): 144-46,. http://www.orthomed.org/jom/jom.htm

Joe Millward (1997) Human Amino Acid Requirements The Journal of Nutrition Vol. 127 No. 9 September 1997, pp. 1842-1846 by the American Society for Nutritional Sciences

McCune MA, Perry HO, Muller SA (1984) A visszatérő herpes simplex fertőzés kezelése L-lizin-hidrokloriddal (Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride.) Cutis. 34: 366-73.

Thein DJ, Hurt WC. (1984) Lizin, mint betegség megelőző szer a visszatérő herpes simplex kezelésében (Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis.) Oral Surg. 1984; 58: 659-66.

Griffith RS, Walsh EW, Myrmel KH (1987) A lizin terápia sikere a visszatérő herpes simplex fertőzés kezelésében (Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection.) Dermatologica.; 175: 183-90.

Civitelli R., Villareal D.T., Agneusdei D. (1992) Az étrendi L-lizin és a kalcium beépülése az ember csontrendszerébe Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. Nutrition 8:400–404.

Irodalom:

McCune MA, Perry HO, Muller SA (1984) A visszatérő herpes simplex fertőzés kezelése L-lizin-hidrokloriddal (Treatment of recurrent herpes simplex infections with L-lysine monohydrochloride.)

Thein DJ, Hurt WC. (1984) Lizin, mint betegség megelőző szer a visszatérő herpes simplex kezelésében (Lysine as a prophylactic agent in the treatment of recurrent herpes simplex labialis.)

Griffith RS, Walsh EW, Myrmel KH (1987) A lizin terápia sikere a visszatérő herpes simplex fertőzés kezelésében (Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection.)