
A Krill Oil (NKO®) halolaj-alternatívaként ismert, amely hasonlóképpen ellátja a biológiailag esszenciális omega-3 zsírsavakat, amelyek EPA és DHA néven ismertek. A hagyományos halolajjal ellentétben azonban a krillből származó zsírsavak egy természetes élelmiszer-komplexben találhatók, amely foszfolipideket és asztaxantint tartalmaz, amelyek az NKO® krillolajnak néhány egyedi és érdekes biológiai tulajdonságot adnak. A NOW a Neptune Krill Oil (NKO®) egy klinikailag validált, kiváló minőségű krillolajat kínálja.
EPA és DHA Omega-3 zsírsavak
A DHA és az EPA a két legaktívabb többszörösen telítetlen zsírsav az emberi szervezetben, amelyek hozzájárulnak az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos összes egészségügyi előnyhöz. Ezeknek a tápanyagoknak az egészségügyi előnyei nagyon jól dokumentáltak, ezért ezeket az információkat itt nem ismételjük meg.
A krillolaj a halolajhoz hasonlóan ezen esszenciális zsírsavak (EFA) természetes forrása. A krillolajban azonban ezek a zsírsavak foszfolipidekhez kötődnek, növelve azok biológiai hozzáférhetőségét. Ellentétben az omega-3 zsírsavak halolajban előforduló általános triglicerid formájával, a krillolajban található foszfolipid forma könnyen keveredhet vízzel (más olajokkal ellentétben), és felszívódik a szervezetbe anélkül, hogy epesókra lenne szükség, ami megkönnyíti emésztés és biológiai hasznosulást.
1000 mg (1 gramm) NKO®-ban a tipikus omega-3 zsírsavszint 230-300 mg. A két fő esszenciális omega-3 zsírsav esetében a tipikus eikozapentaénsav (EPA) tartalom 140-160 mg, a dokozahexaénsav (DHA) tartalomé pedig 80-90 mg.
A halolajokhoz hasonlóan az NKO® természetesen kisebb mennyiségű egyéb zsírsavat is tartalmaz. Jellemző omega-6 zsírsavtartalma grammonként 10-20 mg; omega-9 zsírsavtartalma pedig jellemzően 60-80 mg/gramm.
Foszfolipidek
A foszfolipidek jogos tudományos érdeklődést váltottak ki, mivel képesek támogatni az egészséges testszerkezeteket és funkciókat.* A foszfolipidek a foszfortartalmú zsírok csoportja, amelyek gyakorlatilag a test minden sejtjében megtalálhatók.
A foszfolipidek a zsírszerű molekulák egy osztálya, amelyek elősegítik a sejtmembránok folyékonyságát, elősegítik a sejt-sejt jelátvitelt, és segítik a tápanyagok sejt általi feldolgozását.* A membránok a zsíros gátak, amelyek minden sejtet és a sejten belüli számos struktúrát körülvesznek. Az életkor előrehaladtával sejtmembránjaink merevebbé válnak, és ez ellenállóbbá teszi őket a membránon belüli molekulák mozgásával, valamint a molekulák sejtbe és onnan történő átjutásával szemben. Ez a molekuláris mozgás csökkenése a sejtek közötti kommunikáció csökkenését eredményezheti, ami végső soron csökkenti az egészséges sejtműködést.
A lecitin a foszfolipidek leggyakoribb táplálékforrása (amelyek számos állati szövetben és szervben megtalálhatók a biológiai membránok fontos alkotóelemeként). A lecitin a növényvilágban is elterjedt, és bőségesen megtalálható hüvelyesekben, gabonafélékben és magvak embrióiban, valamint tojássárgájában és egyes növényi olajokban. A foszfolipidek a memóriában és a kognitív funkciókban, az idegrendszerben, a szív- és érrendszeri egészségben és a májműködésben is szerepet játszanak.*
Míg a legismertebb foszfolipidforrás a lecitin, amely általában a tojássárgájában található, és nagy tisztaságú szójababolajból desztillálják a kereskedelemben, az újabb termékek, mint a napraforgó-lecitin és a krillolaj, egyre inkább elismertek alternatív forrásként.
A foszfolipidek természetes forrásai jellemzően foszfatidok összetett keverékét biztosítják, amely elsősorban foszfatidil-kolint (foszfatidil-kolint vagy PC-t), plusz kisebb mennyiségű foszfatidil-etanol-amint (foszfatidil-etanol-amin vagy PE), foszfatidil-inozitot (foszfatidil-inozitot) és kisebb mennyiségű foszfatidil-kolint (foszfatidil- vagy PI-t) tartalmaz és egyéb komponenseket, beleértve a foszfatidil-szerint (foszfatidil-szerint vagy PS-t).
Az NKO® szójamentes, tojásmentes foszfolipidek forrása. Az NKO® tömegének körülbelül 40%-a foszfolipidekből áll (tipikusan 390-420 mg/g). Az állati eredetű foszfolipidek nagyobb százalékban tartalmaznak hosszabb láncú zsírsavakat, és magasabb a telítetlenség mértéke, mint a növényi eredetű foszfolipidek. Ez a krillolajban található EPA és DHA esszenciális omega-3 zsírsavak magas szintjével kombinálva még jobban hasonlít az emberi agy foszfolipideire. Valójában egy tanulmány kimutatta, hogy a foszfolipidhez kötött zsírsavakat kétszer olyan jól szívja fel a főemlősök agya, mint a triglicerid formát. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11861929
Foszfatidilkolin
A foszfatidil-kolin (foszfatidil-kolin vagy PC) az NKO® foszfolipidtartalmának körülbelül 80%-át teszi ki. A foszfatidilkolin az egyik elsődleges membránfoszfolipid, amely segít a sejt- és más biológiai membránok külső rétegének kialakításában, és ez az a réteg, amely víznek és vízben oldódó anyagoknak van kitéve.*
A foszfatidilkolin a plazmában keringő fő foszfolipid is, ahol a lipoproteinek, különösen a HDL (az úgynevezett „jó koleszterin”) szerves összetevője.* A kutatások kimutatták, hogy a PC képes támogatni a normál hangulatot, a kognitív funkciókat (beleértve a memóriát is) és a neurológiai egészséget.*
Foszfatidil-etanol-amin
A foszfatidil-etanol-amin (foszfatidil-etanol-amin vagy PE) a következő legnagyobb mennyiségben előforduló foszfolipid az NKO®-ban, és jellemzően az NKO összes foszfolipidtartalmának 2-5%-át teszi ki. A PE gyakran a mikrobiális membránok fő lipidkomponense, és a májfoszfolipidek 20%-át, az agyi foszfolipidek akár 45%-át is elérheti.* Magasabb arányban találhatók a mitokondriumok, mint más sejtszervecskékben.*
A PE a membrán kettős rétegeinek kulcsfontosságú építőköve, ahol a foszfolipidek két molekula vastagságban halmozódnak fel úgy, hogy a vízben oldódó végük a sejt közepe felé, a sejt belseje és külseje felé nézzen. Ez megkönnyíti a membrán mindkét oldalán található, többnyire vizes környezettel való érintkezést, és az állati vagy emberi sejtekben a kétrétegű membránt virtuális „szendvicssé” teszi, amelyben a koleszterin molekulák lebegnek a foszfolipidek között, ami merevséget ad. A lipid kettős réteg gátként is működik a sejtbe belépő vagy onnan kilépő anyagok előtt, anélkül, hogy a membrán felületét bevonó más molekulák, például szénhidrátok és fehérjék segítsége lenne, amelyek receptorhelyként szolgálnak a hírvivő molekulák számára. A receptorok elősegítik a sejtmembránnal való interakciót, lehetővé téve a molekuláris sejt-sejt kommunikációs jelek átjutását a sejt belsejébe. A vízben oldódó foszfolipid végek a sejtmembrán mindkét felületén csak részlegesen engedik át a vízben lévő anyagokat a sejtmembránon keresztül, mert a vízálló foszfolipid végek és a belső réteg gátat képeznek, hacsak nem specifikus receptorok segítik ezt az áthaladást.
Foszfatidil-inozitol
A foszfatidil-inozitol (foszfatidil-inozitol vagy PI) egy másik foszfolipid az NKO®-ban, és jellemzően az NKO összfoszfolipid-tartalmának 1-3%-a. A foszfatidil-inozitol különösen nagy mennyiségben fordul elő az agyszövetben, ahol a foszfolipidek 10%-át is elérheti, de minden szövetben és sejttípusban jelen van.
Foszfatidil-szerin
A foszfatidil-szerin (foszfatidil-szerin vagy PS) egy másik, természetesen előforduló foszfolipid az NKO®-ban, és jellemzően az NKO összfoszfolipid-tartalmának 1-2%-át teszi ki. A PS kritikus fontosságú minden sejt normális működéséhez, és az agyban és az idegrendszerben leginkább koncentrált a foszfolipid, ahol fontos az idegimpulzusok vezetéséhez.* A PS nélkülözhetetlen a neurotranszmitterek felhalmozódásához, tárolásához és felszabadulásához; így támogatja az agyi és a kognitív funkciókat, beleértve a hangulatot és a memóriát.* Az emberben a legnagyobb koncentráció az agyszövetben található mielinben van és viszonylag nagy mennyiségben van jelen a sejtek plazmamembránjában és a sejtek endoplazmatikus retikulumában (sejtszervecskék, amelyek fehérjeszintézis és -tárolás, szteroid szintézis és tárolás, valamint iontárolás "létesítményei").
A szfingomielin egy másik, természetesen előforduló foszfolipid az NKO®-ban, és jellemzően az NKO összfoszfolipid-tartalmának 1-2%-át teszi ki. Csak állatokban és emberekben fordul elő, a foszfatidil-kolin szfingolipid analógja, és összetett molekulaszerkezetben tartalmaz foszforilkolint.
A szfingolipideket egykor rejtélyes természetük miatt nevezték így. A szfingolipidekben a zsírsavak amidkötéseken keresztül egy hosszú láncú bázishoz (szfingoidhoz) kapcsolódnak. A szfingomielin minden állati sejtmembránban megtalálható, ahol messze a legnagyobb mennyiségben előforduló szfingolipid. Míg egyes szövetekben a lipidek akár 50%-át is tartalmazhatja, koncentrációja általában alacsonyabb, mint a foszfatidil-kolin. A szfingomielin az agy lipideinek körülbelül 10%-át teszi ki. Ez a legtöbb kérődző állat vörösvérsejtjeiben (eritrocitáiban) található egyetlen lipid, ahol valójában helyettesíti a foszfatidilkolint. A foszfatidil-kolinhoz hasonlóan a szfingomielin általában a sejtek plazmamembránjában van a legnagyobb koncentrációban. Az emberi szemlencse membránjában a szfingomielin a teljes foszfolipidtartalom több mint 50%-át teheti ki. A szfingomielin zsírsavtartalmában nagy a változékonyság. Az emberi agy szürkeállományának szfingomielinjében található zsírsavak körülbelül 60%-a sztearinsavból áll (18:0), ami bizonyítja, hogy ez az időnként rosszindulatú zsírsav, amely gyakorlatilag minden természetes növényi és állati zsírban megtalálható, elengedhetetlen az emberi élethez és különösen agyi szerkezetünkhöz és funkcióinkhoz.* A szfingomielin a herékben és a spermiumokban is jelen van; ebben az esetben nagyon hosszú szénláncú zsírsavakból áll.
A szfingomielin egyik fontos funkciója, hogy a foszfatidil-kolin kémiailag eltérő helyettesítőjeként szolgáljon a membránok építőkövének kialakításában.* Ezt úgy teszi, hogy a plazmamembrán lipid kettős rétegéből egy stabil, kémiailag ellenálló külső „lapocskát” képez.* Szfingomielin és koleszterin anyagcsere szorosan integrálódnak és felvetették, hogy a szfingomielin szabályozhatja a koleszterin eloszlását a sejtekben, mivel ez a két anyag a legnagyobb mennyiségben az azonos típusú membránokban található.* A szfingomielin szerepet játszik az intracelluláris hírvivők és sejtmembrán-komponensek támogatásában.* kimutatták, hogy szerepet játszik az egészséges HDL/LDL-koleszterin arány fenntartásában.*
Asztaxantin
Az asztaxantin egy természetben előforduló karotinoid, amely egyedülálló szerkezete miatt a szabadgyök-fogó előnyök széles skáláját biztosítja.* Az asztaxantin segíthet megvédeni a sejtmembránokat a szabad gyökök támadásával szemben és fokozza az antioxidánsok, például az E-vitamin és a C-vitamin hatását. .* Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az asztaxantin hozzájárulhat az immunrendszer működéséhez és a neurológiai egészséghez.*
Az asztaxantin a zsírban oldódó karotinoid molekulák ugyanabba a családjába tartozik, mint a sárga/narancs színű béta-karotin. Abban különbözik a béta-karotintól, hogy molekulaszerkezete minden gyűrűszerkezetben két további oxigéncsoportot tartalmaz. Ez mélyvörös színt ad és a xantofill közé sorolja, akár 10-szer erősebb szabadgyök-fogó aktivitással.* Egy másik különbség, hogy a béta-karotinnal ellentétben az astaxanthin nem alakulhat A-vitaminná az emberi szervezetben.