A progeszteron nem oldódik vízben, csak zsírban. Ezért ugyanúgy hordozó molekulákra, zsírszállító fehérjékre (CBG) van szüksége, mint a hasonló felépítésű koleszterinnek. Ezért csak kevés szabad progeszteron  cirkulál a vérplazmában, hozzávetőlegesen 2-10%. A felesleges progeszteront a szervezet a vérrel elszállítja a májba, ahol lebomlik, majd az epével és a vizelettel távozik a szervezetből.

A progeszteron hatásai, szerepe a szervezetben

 • természetes antidepresszáns
 • normalizálja a véralvadást
 • véd a mellráktól
 • véd a méhráktól
 • előfutára a kortikoszteron termelésnek
 • elengedhetetlen az embrió túléléséhez, fejlődéséhez
 • normális oxigénszintet hoz létre a sejtekben
 • normalizálja a cink- és rézszintet
 • stimulálja a csontépítő sejtek (oszteoblaszt) tevékenységét
 • elősegíti a pajzsmirigyhormonok hasznosulását
 • megtartja a szekréciós méhnyálkahártyát (vagyis azt a méhnyálkahártyát, ami felkészült arra, hogy megtartsa és táplálja az embriót)
 • segít, hogy a testzsírból energiát nyerjünk
 • elősegíti a vizelet kiválasztást
 • véd a mellfibrómáktól (kicsi vagy nagy fájdalmas csomók a mellben)
 • élénkíti a libidót

Természetes progeszteron előállítása

 A természetes progeszteron előállítható laboratóriumi körülmények között is. Valójában mégis természetes progeszteronnak nevezzük azt is, amit laboratóriumban állítanak elő. Miért? Miért fontos itt kiemelnünk, hogy természetes progeszteron? Mert ez valóban olyan molekula szerkezettel rendelkező progeszteron, mint amilyen a saját testünkben megtalálható.

A mesterséges, vagy másképp mondva szintetikus progeszteron elnevezése: progesztin, vagy gesztagén. Amit szintén laboratóriumban állítanak elő. De ezeknek a progeszteron-szerű mesterséges hormonoknak a molekula szerkezete nem egyezik meg ez emberi testben található hormon molekula szerkezetével, csak hasonló ahhoz. Ezek a gesztagének találhatóak meg pl. a fogamzásgátló tablettákban. Így ha azt írom progeszteron, akkor csak és kizárólag természetes, test-azonos progeszteronról beszélünk. Ha azt írom gesztagén, vagy progesztin, akkor mesterséges hormonról van szó.

Hogy mi a különbség köztük? Mesterséges és természetes progeszteron között? Óriási!

A növényekből származó természetes progeszteront nem azért nevezzük természetes progeszteronnak, mert ebben a formában fordul elő bizonyos növényekben. Tehát nem a természetből származó növényi kivonatról beszélünk. Egyetlen növény sem tartalmaz a világon olyan progeszteront, amely kémiailag megfelel az emberi progeszteron felépítésének! De sok növény, mint pl. a Yamgyökér (Dioscorea villosa), barátcserje (Vitex agnus castus), tartalmaznak úgynevezett progeszteron előfutárokat, amelyekből egyszerű kémiai eljárással előállítható természetes progeszteron.

Léteznek olyan progeszteronhoz hasonló növényi szterolok, úgynevezett szaponinok, amelyekből hidrolizációval kétfajta szapogenint (sarsasapogenin, diosgenin) állítanak elő. Ezek a fő forrásai a természetes progeszteronnak. Így mint látjuk, növényi szaponinból aránylag egyszerű eljárással előállítható a természetes progeszteron. Diosgenin a neve annak a szapongeninnak, amit erre a célra leggyakrabban felhasználnak. Ezt a diosgenint a mexikói Yamgyökérből (Dioscorea Villosa) nyerik. A diosgeninből test-azonos progeszteront állítanak elő laboratóriumban, majd mikronizálják. A mikronizálás azt jelenti, hogy olyan kezelésnek vetik alá a progeszteront, hogy a molekulák csak kis kötéseket képeznek. Így ezáltal a krémben való felhasználása könnyebbé válik, a pici molekulák könnyebben átjutnak a bőrön. A krémben való felhasználásnak az előnye a könnyebb, jobb adagolás. Így az adagolást könnyebben személyre lehet szabni.

 A természetes progeszteron ezen kívül forgalomba kerül kúpok, injekció, vagy tabletták formájában is.

 Az emberi szervezet képtelen növényi szaponinból progeszteront előállítani.

 Tehát még egyszer a pontosság kedvéért: A természetes hormonok nem azáltal jellemezhetőek, hogy a zöld mezőn, vagy a fákon nőnek! Hanem azáltal, hogy a természetes progeszteron molekuláris, kémiai szerkezete tökéletesen megegyezik a női test által termelt progeszteron kémiai szerkezetével.

Természetes progeszteron használata

 Az ösztrogén túlsúlya a szervezetben a progeszteron ellensúlya nélkül egy egész sor szimptómához vezethet. Így a progeszteronnak nagyon sok pozitív hatása van,  többek között véd az ösztrogén mellékhatásaival szemben. Az ösztrogén összes kellemetlen mellékhatása ellen védekezhetünk a hormonrendszer újbóli egyensúlyba hozatalával. Ez alatt pedig azt értjük, hogy a progeszteron-szint a szervezetben egy egészséges szintre emelkedik.

 Miért használjunk krémet a progeszteron szervezetbe juttatására? Miért nem orálisan visszük be? Hiszen a krémben való felhasználás valóban furcsának tűnik, mert hozzá vagyunk szokva hogy legtöbb gyógyszert szájon át vesszük be, vagy injekciót kapunk.

Azt tudnunk kell, hogy a nemi hormonok pici zsírban oldódó molekulák, ezért a bőrön keresztül jól felszívódnak. Tulajdonképpen sokkal jobban, mint orális úton. Ha valaki pl. tapasszal 0,05 mg ösztradiolt juttat a szervezetébe hetente kétszer, akkor az ennek megfelelő orális dózis 1 mg lenne naponta. Ez pontosítva azt jelenti, hogy 0,1 mg bőrön át felvitt hormon hatásához, 7,0 mg-ot kell szájon át bevenni. Vagyis bőrön át hetvenszer jobb a felszívódás, mint orálisan. Ez a különbség abból adódik, hogy a májban a hormonok lebomlanak. Így az orális módszer a májat is nagyon leterheli. Ez a bőrön való, transzdermális alkalmazás esetén nem áll fenn, vagyis egyben kíméletesebb és hatásosabb módszer.

Hova hordjuk fel a krémet? Mindenhova lehet kenni, arca, nyakra, mellekre, tenyérre, talpra, belső combra, karok belső részére, hasra. Helyileg, lokálisan is lehet alkalmazni a fájdalmak helyén. Ahol vékony a bőr, ott a legjobb felvinni. Váltogassuk a helyeket, ahova krémet kenjük, ne mindig ugyanoda kerüljön, így maximális felszívódást érhetünk el. A progeszteron szállítása a szervezetben a következő módom történik: először a bőr alatti zsírréteg veszi fel a hormont, majd a vérkeringés segítségével eljut a test egészébe. A progeszteron krém alkalmazásának a kezdetén, a progeszteron először a zsírraktárakba jut el, ahol tárolódik, vagyis a zsírraktárak a szervezetben elnyelik a bekerülő progeszteront. Ez a folyamat 2-3 hónapot vesz igénybe. Majd amikor a zsírraktárakban a progeszteron szint kiegyensúlyozott lesz, akkor a progeszteron szint emelkedése már a vérből is kimutatható lesz.

 Mivel a progeszteron hormon az ovuláció előtt csak igen kis mennyiségben van jelen a női szervezetben, ezért körültekintést igényel az alkalmazása. Magát a progeszteront túladagolni nem lehet. Elég ha csak arra gondolunk, hogy a terhesség harmadik harmadában a placenta progeszteron termelése elérheti a napi 300-400 mg-mot is.

Forrás:

Molnár Adél "Gluténmentesen,Egészségesen"

John R. Lee - Natürliches Progesteron - Ein bemerkenswertes Hormon

Verena Rosar - Natürliches Progesteron - Der alternative Weg bei Hormonproblemen

Szatmári Örs - Magzatvédő Társaság

Krém használata

 A krémnek nincsenek mellékhatásai, de használata előtt fontos tájékozódni. Túladagolni nem lehet, mégis alkalmazását a ciklushoz igazítani a hatékonyság elérésének érdekében fontos.

A progeszteron krémet sose használjuk megszakítás nélkül. (kivételt képez a terhesség alatti időszak).

A nő természetes havi ciklusa során két hétig - a tüszőrepedést követően (a ciklus 14-26. napjáig) - termel nagyobb mennyiségű progeszteront. Ennek mennyisége 20 mg/nap átlagosan.

Progeszteron krém használata rendszeres ciklus esetén

Célunk mindig az egyensúly, a természetes arányok visszaállítása.

Annak érdekében, hogy a kezelés leginkább közelítse a természetes állapotot, a progeszteron krémet használjuk a menstruációs ciklushoz igazítva. Feltételezve, hogy a ciklus rendszeres, és 28 napos, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a ciklus 12. napján kezdjük meg a progeszteron kezelést és a ciklus 26. napjáig alkalmazzuk. Normál esetben a krém kenését, ha megszüntetjük 1-2 napon belül megjön a menstruáció. Majd 14 napra újra szüneteltessük az alkalmazását.

Ha a ciklus nem 28 napos, akkor a ciklus utolsó 14 napjában használjuk a krémet.

Progeszteron krém használata rendszertelen ciklus esetén

Ha már a változó korban járunk vagy egyéb okokból a menstruáció meglehetősen rendszertelenné vált, a progeszteron krém használata során igyekeznünk kell valamiféle rendszerességet betartani. A hónap folyamán legalább egy hétig tartsunk alkalmazás mentes időszakot. Egy héttel a megszakítás után újra kezdhetjük a progeszteron krém használatát.

Gyakorlatra ezt úgy is átültethetjük, hogy minden hónap 1-24-ig kenési időszak. A hónap fennmaradó része pihenési időszak.

Progeszteron krém használata menopauza után

Ha már nincs havi vérzés, akkor is szükséges havonta legalább egy hét időtartamra szüneteltetni a progeszteron alkalmazását. A kezelés közbeni szünetek azért fontosak, hogy megőrizzük a progeszteron hatását. Megszakítás nélküli használat esetén lanyhul a hormon receptorok érzékenysége, ezért már nem tud úgy hatni a progeszteron.

Gyakorlatra ezt úgy is átültethetjük, hogy minden hónap 1-24-ig kenési időszak. A hónap fennmaradó része pihenési időszak.

Progeszteron krém használata gyermekvállalás esetén

Ha a könnyebb teherbe esés miatt alkalmazzuk a krémet (a rendszeres ciklusnál előírt módon) a krémet mindig a vérzés megjelenéséig vagy addig használjuk, míg meg nem győződünk arról, hogy nem áll fenn terhesség.

Ha nem jön meg a vérzés (kialakul a terhesség), TILOS abbahagyni a krém alkalmazását.

A krém elősegíti a megtapadást. Használatának elhagyása a szervezet progeszteron szintjének eséséhez vezet, ami szélsőséges esetben a megtapadást is megszakíthatja. Ezért terhesség esetén az első 3 hónapban a krém folyamatos alkalmazása javasolt.

Progeszteron krém dózis

A progeszteron krém használata során alkalmazott dózis, problémától függően más és más.

Normál, általános vagy szintfenntartó esetben a szervezet 20 mg/nap progeszteront termel, ennyi az adagolandó mennyiség is.

Azonban a nők döntő hányada akkor kezdi el használni a krémet, amikor a problémák már fennállnak, a tünetek jelentkeznek.

Ilyenkor a feltöltő, avagy kezdeti egyensúlyteremtő időszakban (ami problémától függően 3-6 hónap) az alkalmazandó krém mennyisége legyen két-háromszorosa a normál mennyiségnek, azaz 40-60 mg/nap (2-3 borsónyi reggel és 2-3 borsónyi este).

A tünetek megszűntével az alkalmazott mennyiség fokozatosan csökkenthető, a szintfenntartó adagig. Amennyiben az alkalmazott adag csökkentésével visszatérnek a régi tünetek, az alkalmazott krém mennyiségét újra növelni javasolt.

Krémet reggel és este kenjük.

Egyensúlyteremtő időszakban reggel 2-3 jókora borsónyi és este 2-3 jókora borsónyi (1 borsó = 0,75 cm3 = kb 1 cm átmérőjű gömb = 20 mg progeszteron).

Szintfenntartó időszakban reggel 1 jókora borsónyi és este 1 jókora borsónyi (1 borsó = 0,75 cm3 = kb 1 cm átmérőjű gömb = 20 mg progeszteron).

Ha bizonytalan, hogy az adott problémára mekkora mennyiségben alkalmazza a krémet, használat előtt konzultáljon.

Fontos tudni, hogy a krém nem adagolható túl, így a 2x2-3 borsónyi mennyiség inkább legyen több, mint kevesebb. Ez különösen igaz olyan komolyabbnak mondható problémák esetén mint pl. a miómák vagy endometriózis.

Progeszteron krém kenése

A krémet vérerekkel sűrűn ellátott helyekre célszerű kenni. Pl. karok belső felülete, combok belső felülete, mellkas, nyak.

Progeszteron krém feltöltődése

A progeszteron külső használatánál a progeszteron a bőrön át felszívódik és a bőralatti zsírszövetbe kerül. Ha jelentősebb progeszteron hiány áll fenn, a bevitt progeszteron először a zsírszövetben gyűlik össze, ugyanis itt alakul ki a progeszteron hiány. Csupán egy kisebb hányada kerül közvetlenül a véráramba, innen juthat el rendeltetési helyére. Mintegy két-három hónapig tart a zsírszöveti tárolók feltöltődése, majd ezt követően növekszik meg jelentősebben a vérbe kerülő progeszteron mennyisége. A progeszteron-használat hatása tehát kb. két-három hónap után mutatkozik meg erősebben a korábbihoz képest. Nem várható rögtön a progeszteron kezelés teljes hatása, csupán pár hónap elteltével.

Fentiek miatt, magasabb zsírszövet index esetén az egyensúlyteremtő időszak tovább tarthat vagy javasolt a nagyobb mennyiség alkalmazása.

Általánosságban elmondható, hogy ahány éve fennáll egy adott probléma kb. ugyanannyi hónap helyrehozni azt. Ezért a hormonegyensúly zavarának helyreállítása akár hosszabb időt is igénybe vehet.

A feltöltődési időszakban előfordulhat, hogy bizonyos tünetek felerősödnek, ennek oka a szervezetben lejátszódó pozitív változások. Ezektől a tünetektől nem kell megijedni, sőt bizonyos szempontból ez jele annak, hogy a krém jótékony hatását elkezdte kifejteni.

Tünetfelerősödés miatt sose hagyja abba a krém alkalmazását, ha bizonytalan inkább konzultáljon.

Hormonkészítmények közötti kölcsönhatás

Szintetikus fogamzásgátlók és természetes progeszteron krém együttes használata nem javasolt, mert ebben az esetben a természetes progeszteron nem tudja olyan mértékben kifejteni jótékony hatását.

Progesztin (szintetikus progeszteron) készítmények és természetes progeszteron krém együttes használata nem javasolt, mert ebben az esetben a természetes progeszteron nem tudja kifejteni jótékony hatását. Célszerű a fokozatos átállás a progesztin készítményekről a természetesre. Az átállást kb 90 nap alatt hajtsuk végre.

Szintetikus ösztrogén készítmények használata esetén az ösztrogén és a progeszteron egymással szemben kölcsönösen megnövelik a másik hormonnal szembeni érzékenységet. Éppen ezért a szervezet érzékenyebben reagál ösztrogén adására, amikor egy progeszteron-kezelés elindul. Ilyenkor ajánlatos az alkalmazott szintetikus ösztrogén készítmény mennyiségét (akár a felére) fokozatosan csökkenteni, később (90 nap) teljesen elhagyni. Az ösztrogén készítménnyel azonnal leállni nem ajánlatos, mert az a tünetek túlzott felerősödéséhez vezethetnek.

A progeszteron krém alkalmazásának lehetnek más hormonokkal is kölcsönhatásai. Például a pajzsmirigy hormonjai jobban hasznosulnak. A pajzsmirigy alulműködés ezért enyhülhet vagy akár el is múlhat.Ha egy pajzsmirigy alulműködését pajzsmirigyhormonokkal kezelnek, akkor a vér hormonértékeit rendszeresen ellenőrizni kell. És a hormonváltozásnak megfelelően célszerű az alkalmazott dózist csökkenteni. Ideális esetben pár hónap alatt ehagyni.

Progeszteron krém és egészséges életmód

A progeszteron krém használata elengedhetetlen, hogy a női szervezet egyensúlya helyreálljon, de az egyensúly könnyebb helyreállításának, majd megtartásának egyéb feltételei is lehetnek.

A teljesség igénye nélkül, könnyebb helyreállítani az egészséges állapotot, ha

- bio kozmetikumokat használunk (kerülve pl. a parabéneket),

- kerüljük a forró ételek, italok műanyaggal való találkozását,

- kerüljük a nagyüzemi (hormonokkal kezelt) hús- és tejtermékek fogyasztását,

- kerüljük a csapvíz fogyasztását,

- kerüljük a szénhidrátok, finomított cukrok túlzott fogyasztását,

- étrendünk legyen rostokban gazdag (20-30 g naponta)

- lehetőség szerint minél több friss gyümölcsöt fogyasztunk (alma, narancs, grapefruit, ananász különösen jó),

- lehetőség szerint, minél több keresztesvirágút fogyasztunk (karfiol, kelbimbó, káposzta különösen jó)

- máj-, méregtelenítő-, méhregeneráló-gyógykészítményeket fogyasztunk (borbolya, pitypanggyökér, piros málna, barátcserje különösen jó),

- B6-, E-vitamint, magnéziumot, mint nyomelemet fogyasztunk,

- magas antioxidáns (pl. iridoid) tartalmú természetes készítményeket, bioaktív italokat fogyasztunk (Tahitian Noni Bioaktív ital különösen jó).

Forrás:

John R. Lee - Natürliches Progesteron - Ein bemerkenswertes Hormon

Verena Rosar - Natürliches Progesteron - Der alternative Weg bei Hormonproblemen

Szatmári Örs - Magzatvédő Társaság

Molnár Adél "Gluténmentesen,Egészségesen"