Mi a kollagén?

A kollagén egy komplex fehérje, ami számos aminosavból épül fel.  A kollagén szerkezeti alapot biztosít a kötőszövet, az izom, a bőr számára, a szervezet ragasztója. Fontos szerepet játszik a bőr rugalmasságában, az ízületek és a csontok egészségében. A kollagén termelődése 25 éves kor felett lelassul, egyre kevesebbet képes előállítani a szervezet, termelése 60 éves kor körül teljesen leáll. Ennek következtében, a bőrünk száraz lesz, veszít rugalmasságából, megjelennek a ráncok és számos betegség is kialakulhat, pl. ízületi fájdalom és porckopás.

A kollagén hiányához nagyban hozzájárul, például a dohányzás, a túlzott cukorfogyasztás, az alkoholfogyasztás, a bőrünket érő túlzott mértékű UV-sugárzás, a stressz, valamint bizonyos autoimmun betegségek.

A kollagén szerepe

A kollagén csökkentheti vagy akár meg is akadályozhatja az ízületi fájdalmakat, megakadályozhatja a csontsűrűség csökkenését. Javítja a kalcium felszívódását, segít rugalmasabbá tenni a bőrt, késleltetheti az öregedés jeleit. A terhesség alatt történő alkalmazása a hirtelen nővő pocak, illetve a mell bőrének rugalmassága szempontjából is fontos. Segítheti a sebgyógyulást. A kollagén gyorsítja az emésztést, mert a benne levő glicin megkönnyíti a többi aminosav felszívódását, amelyek esetleg irritációt okozhatnak a bélrendszerben. Fontos szerepe van a szemek egészségére is, hiszen nélkülözhetetlen a szaruhártya és a retina felépítéséhez. A szívizomsejteknek szintén kollagénre van szükségük a vér szivattyúzásához, így a kollagén támogatja a szív munkáját is.

A kollagén típusai

A kollagénnek 3 főbb fajtáját különböztetjük meg a forrását tekintve:

  • marhakollagén

A legkomplexebb és az emberi test számára a legjobb választás a „marhakollagén” főleg I. és III. típusú kollagént tartalmaz, kisebb mértékben II. típusút. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van.

  • csirkekollagén

A csirkekollagén II. típusú kollagént tartalmaz. A II. típusú kollagén elsődlegesen az ízületekben található, így főleg az ízületekre fejti ki kedvező hatását.

  • halkollagén

A halkollagén egy egyszerűbb kollagén, mely zömmel csak I. típusú kollagént tartalmaz

I. típusú kollagén

Az I. típusú kollagén főleg a bőrben, csontokban, ínakban a szem szaruhártyájában, az érfalban, és a szalagokban található meg. Az I. típusú kollagént legnagyobb mértékben a marhakollagén és a halkollagén tartalmazza.

II. típusú kollagén

A II. típusú kollagén az ízületekben és a porcokban található meg döntően. A marhakollagén is tartalmaz II. típusú kollagént, de ennek a legjobb forrása a csirke. A II. típusú kollagén a porcok kenéséért is felelős.

III. típusú kollagén

A bőr, az erek és a belső szervek kötőanyaga, rácsrostnak is nevezik. Hatását tekintve leginkább a bőr-, haj-, és körömszépítő tulajdonságaiért szeretik, de az ízületekre is kedvező hatással van.