
Mi az a szójabab?
A szójabab a hüvelyes élelmiszerek kategóriájába tartozik. A keleti kultúrák hagyományosan magas szójatartalmú ételeket fogyasztanak, ami ennek megfelelő és jelentős egészségügyi előnyökkel jár a nyugati kultúrákhoz képest, amelyek magasabb állati fehérjét és zsírt fogyasztanak. Az Egyesült Államok táplálkozási irányelvei azt javasolják, hogy az egészséges táplálkozás részeként hetente 3 csésze hüvelyeseket fogyasszunk, de ezt a célt kevés amerikai teljesíti.
Milyen előnyei vannak a szójaételek fogyasztásának?
Kutatások kimutatták, hogy a szójatermékek kiváló kiegészítői a legtöbb diétának. A hüvelyesek hagyományosan az egészséges táplálkozás részét képezik szerte a világon rost-, fehérje-, lipid-, vitamin- és fitoösztrogén- (növényi ösztrogének vagy izoflavonok) tartalmuk miatt. Más hüvelyesekkel ellentétben a szójababolaj 7-8%-ban tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat, az alfa-linolénsavat, ami meglehetősen ritka a növényi élelmiszerekben. A hüvelyesek közül a szója az egyik legmagasabb fehérjetartalmú, több mint 90%-ban emészthető, és esszenciális aminosavak formájában teljes értékű fehérje. A szójafehérje a veseműködésre is gyengédebben hat, mint az állati fehérjék. A szójabab ásványi anyagok felszívódása jobb, mint egy növényi tápláléktól elvárható, mivel a vas nagy része jól felszívódó ferritin formájában van, a kalcium pedig körülbelül olyan jól felszívódik, mint a tejben.
Bár a kutatás folyamatban van, a tudósok úgy vélik, hogy a természetes szója izoflavon tartalma felelős lehet bizonyos egészségügyi előnyökért. Egyetlen szójatermékünkhöz sem adunk izoflavont; természetben előfordulóak. Bármely szójatermék izoflavontartalmának becslése meglehetősen egyszerű. Általánosságban elmondható, hogy egy gramm szójafehérje körülbelül 2 mg szója izoflavont tartalmaz. Nézze meg a NOW® szójatermékének fehérjetartalmát, és szorozza meg kettővel, majd konvertálja át milligrammokra. Például, ha a szójatejpor adagonként 6 gramm fehérjét tartalmaz, szorozza meg 2-vel: 6 x 2 = 12, majd váltsa át milligrammokra, így adagonként összesen 12 mg izoflavont kap. A szója potenciális előnyeinek bizonyítékaként az FDA jóváhagyott egy nyilatkozatot a minősített szójatermékek címkézésére, amely kijelenti: „Az alacsony telített zsír- és koleszterintartalmú, napi 25 gramm szójafehérjét tartalmazó étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. ”.
Nem ellentmondásosak a szójaételek?
Bár a szójaételek viták témái voltak, a modern tudomány megállapította, hogy ezek az egészséges étrend összetevői, és nem kell rendszeresen kerülniük a mellrákos betegeknek, ahogy a többi, szintén fitoösztrogént tartalmazó babot és hüvelyeset is biztonságosan lehet fogyasztani. A pajzsmirigyműködésre gyakorolt lehetséges hatásukkal kapcsolatos aggodalmak nagyjából 50 évvel ezelőtt oldódtak meg, amikor bebizonyosodott, hogy a jódhiány a szójakészítményekkel együtt olyan golyvát eredményezhet, amely nem jelentkezik, ha elegendő jód van jelen a szervezetben. Azóta a szójakészítményeket jóddal dúsították a golyva megelőzésére; felnőtteknél a multivitamin szedése vagy a jódban gazdag változatos étrend (amire egy csecsemő nyilvánvalóan nem képes) szintén megelőzi ezt a problémát.
Milyen szójaételeket kínál a NOW?
Számos bio és nem GMO szóját és szójából származó terméket kínálunk, köztük szerves szójatejport, szerves texturált szójagranulátumot, nem GMO szója izoflavon vegetáriánus kapszulákat, nem GMO szójafehérje izolátumot (tisztán vagy ízesített), nem GMO-t. Lecitin (granulátum vagy lágyzselé) és nem GMO E-vitamin lágyzselé és folyadék.
Forrás: https://www.nowfoods.com/healthy-living/FAQs/soy-products-faqs