Mik azok a segédanyagok?

Ha Ön is olyan, mint a legtöbb egészségtudatos ember, akkor valószínűleg az idő jó részét azzal töltötte, hogy megértse a termékcímkéket.

Bár előfordulhat, hogy megtalálja a keresett összetevőket a címkén, de valószínűleg számos ismeretlen összetevőre is rábukkant.

Ezen összetevők közül sok olyan, amit „segédanyagnak” nevezünk – olyan anyagok, amelyek funkcionális és szerkezeti jellemzőkkel járulnak hozzá az étrend-kiegészítők különféle formáihoz.

A segédanyagok ritkán járulnak hozzá jelentős táplálkozási előnyökhöz. Ehelyett a segédanyagok:

 • Tegye könnyebbé a fogyasztást és szervezete számára a „hatóanyagok” kényelmes és biztonságos felhasználását.
 • Biztosítsa a kiváló minőségű termékek következetes előállítását nagy sebességű feldolgozó berendezések használatával.

A segédanyagok – okosan használva – a kiegészítő gyártás elengedhetetlen részét képezik.

A nem mérgező segédanyagok használata lehetővé teszi, hogy feldolgozó berendezéseink zökkenőmentesen és gumiképződés nélkül működjenek. Hosszú távon ez segít megőrizni az előállított kiegészítők integritását. Bár a segédanyagok általában nem járulnak hozzá jelentős táplálkozási előnyökhöz, a kevés rostot kivéve, funkciójuk továbbra is elengedhetetlen bizonyos termékek hatékony feldolgozásához.

Sok gyártóhoz hasonlóan a NOW® is használ segédanyagokat készítményeinkben, de csak akkor, ha az a képlet javításához szükséges. A NOW agresszíven azon dolgozik, hogy lehetőleg minimalizálja vagy teljesen elkerülje a segédanyagok használatát.

 • A NOW minden termékcímkén teljes körű tájékoztatást ad az összes használt segédanyagról.
 • A NOW élelmiszeripari vagy gyógyszerészeti minőségű, vegánbarát, nem GMO segédanyagokat használ.
 • A NOW engedélyezett segédanyagok listáján a szilícium-dioxid, a sztearinsav, a cellulóz és a rizsliszt szerepel.
 • A kálium-szorbátot és a savanyítószereket szükség szerint mérsékelten használják folyékony készítményekben.
 • Fokozatosan megszüntettük a magnézium-sztearát tablettákban és kétrészes kapszulákban való használatát, válaszul a fogyasztói igényekre.

De miért? Miért vesződnénk azzal, hogy segédanyagokat használjunk az étrend-kiegészítőkben?

Íme, miért szabványosak a segédanyagok az étrend-kiegészítők gyártásában:

 1. Áramlást elősegítő szerek: Por alakú segédanyagokat, például kenőanyagokat és csomósodásgátlókat használnak a tabletták és száraz kapszulák töltésére használt anyagok minimális ellenállású áramlásának elősegítésére a feldolgozási lépések során. Ezek a nem mérgező és vegetáriánusbarát vegyületek közé tartozik a szilícium-dioxid, a cellulóz és a sztearinsav. A nem mérgező kenőanyagok lehetővé teszik a tabletták lyukasztását és kilökését anélkül, hogy a berendezéshez tapadnának. Ez végső soron sokkal jobb fizikai minőségű termékeket eredményez, és javítja a gyártási hatékonyságot, csökkentve a fogyasztók költségeit.
 2. Kötőanyagok: A cellulóz típusú kötőanyagok összetartják az összetevőket, így tablettákat alkotnak. Ellenkező esetben a préselt tabletták idő előtt összeomlani kezdenének. A cellulóz egy egyszerű élelmiszer-minőségű fapép származék. Fogyasztáskor egyszerűen nem emészthető rost. Bár elsősorban folyékony készítmények sűrítésére használják, a gumik kolloidok, amelyek a folyadékban összetartják az összetevőket is. Ide tartozik a guargumi, a xantángumi, az akácmézga és a cellulózgumi. A cellulózhoz hasonlóan a kolloid gumiknak is vannak táplálkozási előnyei, mint élelmi rost. Ezek mind növényi eredetűek.
 3. Hordozók: Amikor kis mennyiségben, például mikrogrammban (mcg vagy millió grammban) használt kiegészítő összetevőkkel foglalkozunk, gyakran kell hordozóanyagokat használnunk, hogy egyenletesen eloszlassuk és megtöltsük a kapszulákat vagy tablettákat. A nyomelemek – mint a króm, szelén, jód, folátok és biotin – szabad szemmel is nehezen észlelhetők nagyon kis térfogatuk miatt. A NOW jellemzően rizslisztet vagy cellulózt használ hordozóként, mivel ezek hipoallergén és természetesen előforduló összetett szénhidrátok.
 4. A savanyítók és a kálium-szorbát nélkülözhetetlen összetevői néhány mai folyékony tápszernek. Ennek oka: A folyékony készítmények jellemzően vizet tartalmaznak. A víz kedvező környezetet biztosít a mikrobiális növekedéshez, különösen akkor, ha a folyadék nem elég savas ahhoz, hogy elriassza a penészt vagy más nemkívánatos mikrobákat. A penészgombásodás megelőzése érdekében savanyítószerek és/vagy kálium-szorbát – enyhe természetazonos tartósítószer – használható. A hőkezelés néha a savanyítók alternatívájaként használható a mikrobák növekedésének megakadályozására. Azonban sok NOW® termék tartalmaz hőérzékeny összetevőket, így előnyösebb a hidegen feldolgozott stabilizált termék. A mikrobiális szennyeződésnek való kitettség a lakásban a felnyitás után amellett érvel, hogy proaktívan meg kell akadályozni azon organizmusok szaporodását, amelyek megrontják a terméket. A savanyítók biztonságosak emberi fogyasztásra, és sok gyümölcsben gyakran megtalálhatók. Ide tartozik a citromsav, az almasav, a borkősav és az aszparaginsav. Mindegyik vegetáriánus forrásból származik.