
Mik azok a segédanyagok?
Ha Ön is olyan, mint a legtöbb egészségtudatos ember, akkor valószínűleg az idő jó részét azzal töltötte, hogy megértse a termékcímkéket.
Bár előfordulhat, hogy megtalálja a keresett összetevőket a címkén, de valószínűleg számos ismeretlen összetevőre is rábukkant.
Ezen összetevők közül sok olyan, amit „segédanyagnak” nevezünk – olyan anyagok, amelyek funkcionális és szerkezeti jellemzőkkel járulnak hozzá az étrend-kiegészítők különféle formáihoz.
A segédanyagok ritkán járulnak hozzá jelentős táplálkozási előnyökhöz. Ehelyett a segédanyagok:
- Tegye könnyebbé a fogyasztást és szervezete számára a „hatóanyagok” kényelmes és biztonságos felhasználását.
- Biztosítsa a kiváló minőségű termékek következetes előállítását nagy sebességű feldolgozó berendezések használatával.
A segédanyagok – okosan használva – a kiegészítő gyártás elengedhetetlen részét képezik.
A nem mérgező segédanyagok használata lehetővé teszi, hogy feldolgozó berendezéseink zökkenőmentesen és gumiképződés nélkül működjenek. Hosszú távon ez segít megőrizni az előállított kiegészítők integritását. Bár a segédanyagok általában nem járulnak hozzá jelentős táplálkozási előnyökhöz, a kevés rostot kivéve, funkciójuk továbbra is elengedhetetlen bizonyos termékek hatékony feldolgozásához.
Sok gyártóhoz hasonlóan a NOW® is használ segédanyagokat készítményeinkben, de csak akkor, ha az a képlet javításához szükséges. A NOW agresszíven azon dolgozik, hogy lehetőleg minimalizálja vagy teljesen elkerülje a segédanyagok használatát.
- A NOW minden termékcímkén teljes körű tájékoztatást ad az összes használt segédanyagról.
- A NOW élelmiszeripari vagy gyógyszerészeti minőségű, vegánbarát, nem GMO segédanyagokat használ.
- A NOW engedélyezett segédanyagok listáján a szilícium-dioxid, a sztearinsav, a cellulóz és a rizsliszt szerepel.
- A kálium-szorbátot és a savanyítószereket szükség szerint mérsékelten használják folyékony készítményekben.
- Fokozatosan megszüntettük a magnézium-sztearát tablettákban és kétrészes kapszulákban való használatát, válaszul a fogyasztói igényekre.
De miért? Miért vesződnénk azzal, hogy segédanyagokat használjunk az étrend-kiegészítőkben?
Íme, miért szabványosak a segédanyagok az étrend-kiegészítők gyártásában:
- Áramlást elősegítő szerek: Por alakú segédanyagokat, például kenőanyagokat és csomósodásgátlókat használnak a tabletták és száraz kapszulák töltésére használt anyagok minimális ellenállású áramlásának elősegítésére a feldolgozási lépések során. Ezek a nem mérgező és vegetáriánusbarát vegyületek közé tartozik a szilícium-dioxid, a cellulóz és a sztearinsav. A nem mérgező kenőanyagok lehetővé teszik a tabletták lyukasztását és kilökését anélkül, hogy a berendezéshez tapadnának. Ez végső soron sokkal jobb fizikai minőségű termékeket eredményez, és javítja a gyártási hatékonyságot, csökkentve a fogyasztók költségeit.
- Kötőanyagok: A cellulóz típusú kötőanyagok összetartják az összetevőket, így tablettákat alkotnak. Ellenkező esetben a préselt tabletták idő előtt összeomlani kezdenének. A cellulóz egy egyszerű élelmiszer-minőségű fapép származék. Fogyasztáskor egyszerűen nem emészthető rost. Bár elsősorban folyékony készítmények sűrítésére használják, a gumik kolloidok, amelyek a folyadékban összetartják az összetevőket is. Ide tartozik a guargumi, a xantángumi, az akácmézga és a cellulózgumi. A cellulózhoz hasonlóan a kolloid gumiknak is vannak táplálkozási előnyei, mint élelmi rost. Ezek mind növényi eredetűek.
- Hordozók: Amikor kis mennyiségben, például mikrogrammban (mcg vagy millió grammban) használt kiegészítő összetevőkkel foglalkozunk, gyakran kell hordozóanyagokat használnunk, hogy egyenletesen eloszlassuk és megtöltsük a kapszulákat vagy tablettákat. A nyomelemek – mint a króm, szelén, jód, folátok és biotin – szabad szemmel is nehezen észlelhetők nagyon kis térfogatuk miatt. A NOW jellemzően rizslisztet vagy cellulózt használ hordozóként, mivel ezek hipoallergén és természetesen előforduló összetett szénhidrátok.
- A savanyítók és a kálium-szorbát nélkülözhetetlen összetevői néhány mai folyékony tápszernek. Ennek oka: A folyékony készítmények jellemzően vizet tartalmaznak. A víz kedvező környezetet biztosít a mikrobiális növekedéshez, különösen akkor, ha a folyadék nem elég savas ahhoz, hogy elriassza a penészt vagy más nemkívánatos mikrobákat. A penészgombásodás megelőzése érdekében savanyítószerek és/vagy kálium-szorbát – enyhe természetazonos tartósítószer – használható. A hőkezelés néha a savanyítók alternatívájaként használható a mikrobák növekedésének megakadályozására. Azonban sok NOW® termék tartalmaz hőérzékeny összetevőket, így előnyösebb a hidegen feldolgozott stabilizált termék. A mikrobiális szennyeződésnek való kitettség a lakásban a felnyitás után amellett érvel, hogy proaktívan meg kell akadályozni azon organizmusok szaporodását, amelyek megrontják a terméket. A savanyítók biztonságosak emberi fogyasztásra, és sok gyümölcsben gyakran megtalálhatók. Ide tartozik a citromsav, az almasav, a borkősav és az aszparaginsav. Mindegyik vegetáriánus forrásból származik.