
Óvakodj az olcsó és szennyezett L-Carnitin-től!
A Sponser közzétett egy Lonza1 tanulmányt, ahol az általunk is használt L-Carnipure® L-Carnitin egyedülálló gyártási folyamatáról írnak. Fény derül arra, miért olyan nagy az árkülönbség egyes L-Carnitin készítmények között, a döntés pedig a vásárló kezébe kerül. Az alábbiakban ennek a tanulmánynak egy kivonatát olvashatjuk, mellőzve - az egyébként nem mellékes – bonyolult kémiai folyamatok ismertetését. Az eredeti cikk megtalálható a www.sponser.hu oldalon.
Az L-Carnitin fontos szerepet játszik a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében és elengedhetetlen a szív és az izmok megfelelő működéséhez. Az állatokban és az emberekben az L-Carnitin elsősorban a májban szintetizálódik2, ahonnan később az izomszövetekbe jut. Ezen felül élelmiszer útján is bejuttathatjuk a szervezetünkbe, ezért a testben lévő L-Carnitin mindig két forrásból származó keverék. Mivel a testünk az L-Carnitin szintézishez igényli az esszenciális aminosavakat3 (lizint, metionint), valamint a vas-mikrotápanyagokat (C-vitamin, B6 vitamin, niacin), ezért ha akár az egyikből is keveset viszünk be, az L-Carnitin szintézis lecsökken, ami izomfáradtsághoz vezethet. E mikrotápanyag függőségnek köszönhetően az L-Carnitin-t "vitaminszerű" anyagnak lehet tekinteni.Ezért a hiányos táplálkozás vagy a fiziológiai stresszhelyzetek kívánhatnak L-Carnitin utánpótlást étrend kiegészítők formájában.
Sok éven keresztül az egyetlen L-Carnitin kémiai előállítási mód a szintetikusan4 készített, úgynevezett DL-Carnitin elegyéből való szeparálása volt. A helyzet megváltozott, amikor Lonza leírta a tiszta L-Carnitin legoptimálisabb szintézisét. Közben a szakirodalom sok eltérő módszert írt még le az L-Carnitin kémiai és biológiai előállítására, valamint az L és a DL-Carnitin nagyüzemű termelésére. Alapvetően két szintézis módszer létezik jelenleg: a kémiai előállítás, valamint az L-Carnitin szintézis biotechnológiai úton. Csak a második módszer garantál optikailag tiszta, D-Carnitin mentes L-Carnitin-t. Ez a biológiai termelés egyedi és Lonza kezében van az L-Carnipure® biológiai termelésének a világjoga.
A természetes és biológiai L-Canipure® folyamat nem foglal magába sem genetikailag módosított szervezeteket, sem állati eredetű termékeket. Lonza az L-Carnipure®-t szigorú biztonsági követelményeknek megfelelően gyártja:
- Az FDA5 jóváhagyott és ISO 9002 tanúsítvánnyal rendelkeznek, követve a cGMP irányelveket6 illetve a Drug Master File7 dokumentumot
- A LonzaL-Carnipure®L-Carnitin megfelel az Egyesült Államok Gyógyszerkönyvének (USP), valamint a Food Chemical Codex-nek (FCC)8. Mivel a Lonza L-Carnipure® L-Carnitin nem tartalmaz D-Carnitin-t, biztonságosként van elismerve (GRAS)9 az USA-ban
- Németországban "Neuform"10 biológiailag előállított termék állapotot kapott.
Veszélyes D-Carnitin és DL-Carnitin!
Az L-Carnitin elengedhetetlen fiziológiai anyag a zsíranyagcseréhez valamint az energiatermeléshez. Egy sor alkalmazhatósággal rendelkezik, kezdve a jóváhagyott gyógyszerektől, a táplálékkiegészítőkön át a takarmánykészítményekig. Ezzel ellentétben a D-Carnitin tiszta anyagként vagy DL-Carnitin formában kimutatták, hogy nem csak fiziológiailag inaktív, hanem még gátolja is a természetes L-Carnitin felvételét és funkcióit.
Megfigyelték, hogy a DL-Carnitin alkalmazása súlyos mellékhatásokat eredményez az emberi egészségre nézve. Az amerikai FDA régóta fenntartja, hogy a D-Carnitin valamint a DL-Carnitin általánosságban nem mondható biztonságosnak, ezért illegális élelmiszer adalékanyag. Borum és Fisher 1983-ban, Meier 1987-ben felülvizsgálta a DL-Carnitin, a D-Carnitin, valamint az L-Carnitin kísérleteket. Ezek az értékelések és dokumentumok az alábbi következtetésekhez vezetnek:
- A D-Carnitin erősen gátolja az L-Carnitin felvevő képességet
- A D-Carnitin befecskendezése éhes vagy táplált patkányokba L-Carnitin hiányt okozott a szív és vázizmokban
- A D-Carnitin használata az L-Carnitin funkcionális kimerüléséhez vezethet, a váz és a szívizomban. Ilyen L-Carnitin csökkenés az izomszövetben izomgyengeséghez, illetve szívritmuszavarhoz vezethet
- Az L-Carnitin növeli a szívbetegek terhelhetőségét azoknál, akik terhelési intoleranciában szenvednek, míg a D-Carnitin (a DL-Carnitin részeként) tovább csökkenti az ilyen betegek terhelhetőségét
- A szituációs vizsgálatok kimutatták, hogy az L-Carnitin alkalmazása megnöveli az izmok összehúzódási erejét, míg a D-Carnitin használata csökkenti az izomerőt
- A D-Carnitin különböző bomlástermékekké alakul az emberi bélben, különösen acetonil-trimetilammóniummá, mely ismeretlen toxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik
Összefoglalva a D-Carnitin nem csupán nem hatékony vagy biológiailag inaktív anyag, de kimutatták azt is, hogy mérgező, potenciálisan szennyező és káros.
Az L-Carnitin széleskörű alkalmazása
A Lonza már régóta, világszerte látja el L-Carnipure®-al az étrend-kiegészítőket, a gyógyszeripart és a tápszeripart. Az utóbbi időkben egyre több és különböző funkcionális élelmiszerek11, mint például a joghurt, a probiotikus italok, édességek, energiaitalok, kenyér és keksz egészültek ki L-Carnipure® L-Carnitin-nal a piacon. Az L-Carnipure® márkanév és lógó bejegyzett védjegyek, amik a termékeken feltüntetésre kerülnek jelezve a kimagasló Lonza minőséget. Az L-Carnipure® L-Carnitin Crystalline és L-Carnitin L-Tartrate fizikai tulajdonságaik teszik ezeket a termékeket gyártóbaráttá. Mindenhol fel lehet használni, mint funkcionális élelmiszer-kiegészítő. Mindkét termék szagtalan, világos fehér, hő stabil, vízoldékony és színtelen oldattá válik. Az L-Carnipure® L-Carnitin Crystalline az L-Carnitin alapvető 100%-os természetes formája. Önmagában nedvszívó, ezért különösen alkalmas folyadékban oldani. Megfelelő alapanyag, ahol alacsony dózisú L-Carnitin-ra van szükség, pl. a csecsemőtápszer. A piac kedvenc L-Carnitin formája a Lonza által kifejlesztett L-Carnipure® L-CarnitinL-Tartrate. Ez a szabadon folyó só 68% L-Carnitin-t és 32% természetes GRAS L-Borkősavat tartalmaz. A jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható só formájú L-Carnitin-ek közül ennek van a legtöbb L-Carnitin tartalma. Kellemes citrus íze van, nem nedvszívó, így minden szilárd vagy folyékony termékhez optimális.
Az L-Carnitin jótékony hatásai
A kiterjedt klinikai kutatások kimutatták az L-Carnitin széleskörben használható jótékony hatásait:
- Az L-Carnitin kiegészítés magas intenzitású edzéseknél lényegesen hatékony edzés utáni felépüléssel bír. Volek a szabad gyökök termelésének csökkenését tapasztalta, kevesebb szöveti károsodást, valamint az izomláz hamarabbi elmúlását edzés után és a zsír jobb energiakihasználását az edzésből való felépülés alatt
- Tanulmányok kimutatták, hogy az L-Carnitin hasznos része a súlycsökkentő programnak, ha az testmozgással és kalória-megvonással van kombinálva
- Széles körben elfogadott, hogy az L-Carnitin jelentős szívbetegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik. Az L-Carnitin kiegészítők kedvező hatással vannak a vér lipidszintjére, valamint bebizonyították, hogy hasznos anginában, ritmuszavarokban és szívelégtelenségekkel küzdő embereknek
- Az L-Carnitina csecsemők számára eszenciálisnak tekinthető, mert a felnőttekkel ellentétben a csecsemők nem képesek megfelelő mennyiségű L-Carnitin-t szintetizálni a testükben, ami megfelelne a követelményeknek. Az L-Carnitin jelen van az anyatejben, és már néhány éve a szója alapú tápszerek gyártói L-Carnipure®L-Carnitin-nel erősítik fel a terméküket, ami egyébként mentes lenne ettől az esszenciális tápanyagtól.
A fogyasztók manapság tisztában vannak az egészség,a diéta és a fitnesz kapcsolatával. Az egészséges életmód és táplálkozás ma már elismert prioritást élvez a legtöbb ember életében. A növekedés olyan ágazatokban, mint a bio élelmiszerek, vegetarizmus, funkcionális élelmiszerek és az étrend kiegészítők világosan mutatják, hogy egyre nagyobb a fogyasztói kereslet az egészséges élelmiszerek iránt. Mindez azt mutatja, hogy a gyártóknak oda kell figyelniük milyen összetevőket használnak fel úgy, hogy a minőséget szem előtt tartják. Az L-Carnipure® L-Carnitin győztes összetevőnek tekinthető, mivel segíti ezen gyártóknak kihasználni a növekvő egészségpiacot.
1Lonza, Svájc: gyógyszerészeti és biotechnikai anyagok kutató-fejlesztő és gyártó intézete
2szintézis: bonyolultabb vegyület előállítása egyszerűbb vegyületekből vagy elemekből
3esszenciális: nélkülözhetetlen, mert testünk nem képes előállítani
4szintetikus: mesterségesen előállított
5FDA: Food and DrugAdministration, Élelmiszer és gyógyszer ügyek kezelése
6cGMP irányelv: gyógyszer előírások, melyek minimum követelményeket tartalmaznak a módszerekről, létesítményekről, az előállítás ellenőrzéséről, a feldolgozásról, valamint a csomagolásról is. A szabályozást azért vezették be, hogy a terméknek biztonságos legyen a használata, ill. az összetevők megfeleljenek a valóságnak
7Drug Master File: a termék adatlapja, amelyen gyógyszer hatóanyag tartalmát tűntetik fel
8FoodChemicalCodex: lista az USA élelmiszer összetevők gyógyszerészeti szabványairól
9GRAS: GenerallyRecognizedAsSafe, általánosan biztonságosnak elismert
10Neuform: termékminősítés Németországban külön jelöléssel. Amely terméken ez található, az a legtermészetesebb alapanyagokból készült, ökológiai és környezet rongálás nélkül gyártották
11funkcionális élelmiszer: olyan táplálék, amely egészségvédő vagy betegség-megelőző jellemzőkkel bír