A D-mannose-ról és hatékonyságáról

Az E.coli baktérium okozza a húgyúti fertőzések mintegy 80-90 százalékát. Az E.coli baktérium hozzátartozik az emberi bélrendszer normális bélflórájához, de még ez a normális E.coli sem szabadna, hogy a húgyhólyagban vagy a húgyutakban tartózkodjon. Ezeken a területeken osztódva és sokszorozódva, nemkívánatos gyulladásokat okozhat.
Az E.coli „sejtfala” apró ujjszerű kitüremkedésekkel van teli. Ezeknek a kitüremkedéseknek csúcsa összetett aminosav cukor molekulákból, úgynevezett lektinnekből áll. Az E.coli lektinek képesek hozzátapasztani a baktériumokat a húgyutak és a húgyhólyag belső falához, és ezért nem tudja kimosni a vizelet.

Azonban az E.coli szívesebben kapcsolódik a D-mannose molekulához, egy olyan komplexet alkotva, ami kiürül a következő pisilésnél. Amikor nagy mennyiségű D-mannose-t juttatunk a szervezetünkbe, az majdnem teljesen kiválasztódik a vesében a vizeletben, gyakorlatilag bevonva az ott jelenlévő E.coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill. húgyhólyag belső falára. Ennek köszönhetően az E.coli szó szerint kimosódik a szervezetünkből normális vizeléssel!

D-mannose vagy antibiotikumok?

Amikor antibiotikumokat szedünk, az megöli a baktériumokat, de ugyanakkor kiírtja a „hasznos” baktériumokat is. A D-mannose nem öli megy sem a hasznos, sem a káros baktériumokat. Mindössze abban segít, hogy eltávolítsa az E.coli-t a húgy utakból. A D-mannose már az emésztőrendszer felső részében felszívódik, így  a vastagbélben található hasznos baktériumokra nincs hatással.

A D-mannose előnyei:

 • Nem írtja ki a hasznos baktériumokat

 • Nem avatkozik bele a szervezet normális működésébe

 • Nem befolyásolja a vércukor szabályozást

 • Kisgyerekek is szedhetik

 • Nem okoz allergén reakciókat

 • Élesztő mentes

 • Hosszan tartó és megelőző kezelésre is kiváló

 • Nincs rossz íze

Kedves D-Mannose Vásárló!

Az alábbiakban a termékkel kapcsolatosan szeretnénk néhány hasznos információra felhívni szíves figyelmét:

1/ Mi a D-Mannose

2/ Hogyan hat a D-Mannose

3/ A D-Mannose adagolása

4/ Javaslatok hosszú távú megoldásra

1/ Mi a D-Mannose?

A D-Mannose egy természetben előforduló egyszerű cukormolekula (monocukor). Felépítésében hasonlít a glükoz molekulára, azonban attól eltérően a D-Mannose csak nagyon elenyésző mennyiségben szívódik fel a szervezetünkben, a legnagyobb része a vesén keresztül igen gyorsan kiválasztódva a vizelettel kiürül. Ezen tulajdonsága miatt a D-Mannose-t csecsemőktől kezdve minden korosztály, sőt cukorbetegek is használhatják!

2/ Hogyan hat a D-Mannose?

A D-Mannose a húgyúti fertőzések kezelése során az antibiotikumoktól eltérően nem elpusztítani kívánja a fertőzést, a gyulladást okozó baktériumokat, hanem a vizelettel, gyakorlatilag, kimossa azokat.

A húgyúti fertőzéseket, az esetek több mint 90%-ában az e.coli baktérium okozza.

/az egyébként steril húgyúti vezetékbe bekerülő baktérium/, Az e.coli hasznos baktérium a bélflórában, azonban a húgyútakba kerülve (rendszerint alulról) és ott felszaporodva nemkívánatos gyulladásokat okozhat.

Az e.coli külseje apró kitüremkedésekkel van borítva, amelyek végei összetett aminosav cukor molekulákból, lektinekből állnak. Ezek a lektinek képesek a húgyúti vezeték falához tapasztani az e.coli baktériumokat. De a lektinek szívesebben kapcsolódnak a D-Mannose molekulákhoz és így együtt távoznak a vizelettel, mintegy kimosva a nemkívánatos baktériumokat.

3/ A D-Mannose adagolása

A D-Mannose-t kb. ½ deci vízben (nem savas üdítőben vagy gyümölcslében) kell feloldani és meginni (enyhén cukros íz) majd 60-90 perc múlva bőséges folyadékot inni. Ezt a legfontosabb betartani. Mivel a D-Mannose bevonja az ott jelenlévő E.coli baktériumokat, így azok már nem tudnak tovább tapadni a húgyutak ill. húgyhólyag belső falára. Ennek köszönhetően az E.coli szó szerint kimosódik a szervezetünkből normális vizeléssel! Amennyiben több időt hagynánk mint 90 perc, a D-Mannose-t felfalja a baktérium és az "jóllakottan" élősködik tovább. Éppen ezért, este, lefekvés előtt ne vegyünk be. 

Akkut esetben (csípős, fájdalmas akár véres vizelet): 3-4 óránként 1-2 teáskanál, 2-3 napon keresztül. Ekkor már jelentős javulás szokott jelentkezni, vagy akár teljesen el is múlhatnak a tünetek, de folytassuk a kúrát, csökkentett adagban (napi 1-2 teáskanál), hogy a már megtapadt, szinte betokosodott baktériumokat is ki tudjuk „csalogatni”.

Megelőzésként napi 1 teáskanál bevitele javasolt. Ha tudjuk, hogy valami olyan hatás fog érni minket, ami máskor elő szokta hozni a problémát (pl strandolás, wellness hétvége, nemi aktus stb.) akkor célszerű előtte és utána néhány napig szedni.

Ha több éven keresztül, vagy gyakran visszatérő problémáról van szó, akkor célszerű egy-két hónapos kúrát tartani.

Gyerekeknél, teáskanál helyett mokkás kanalat használjunk az adagoláshoz. Egészen kis gyerekek esetében fél mokkás kanál.

Kislányoknál pelenkás korban (a pelenkából ők nagyon könnyen fertőződnek) megelőzésként a D-Mannose folyamatos fogyasztása javasolt!

A D-Mannose kapszulás kivitele esetében 1 teáskanálnyi pornak 3-4 kapszula felel meg.

4/ Javaslatok hosszú távú megoldásra.

Igen fontos, hogy az „alulról” történő fertőződés ellen, minden lehetséges higiénés megoldásra odafigyeljünk! Mivel még így is felfertőződhetünk, a probléma kezelésére (a nemkívánatos baktériumok, gombák felszaporodásának megelőzésére) elsősorban szervezetünk immunrendszerét kell megerősíteni. Erre a tapasztalatok szerint legjobban bevált felnőttek esetében a NOW Beta-Gluckan, illetve a NOW Colostrum. Gyermekeknél a NOW Colostrum port javasoljuk, mert az feloldva, könnyen adalgolható. akár csecsemőkorban is.

Ha a felfázás kezelése előzőleg antibiotikummal történt, úgy javasoljuk erős probiotikum használatát, hogy a bélflóra helyreállításával a szervezet részére fontos anyagok felszívódását elősegítsük. Erre legjobban a NOW 8 Billion Acidophilus & Bifidus vagy a NOW GR8-Dophilus illetve gyerekek esetében a NOW Berry-Dophilus rágótabletta vált be.

Javasolt kúra felnőtteknek:

 • 2 doboz D-Mannose por szedése folyamatosan

 • 1 doboz GR8-Dophilus párhuzamos folyamatos szedése         

 • 1 doboz Beta-Gluckan (a kúra kezdete után két héttel kezdjük szedni)

 • (vagy 1 doboz Colostrum)

Javasolt kúra gyerekeknek:

 • 1 doboz D-Mannose por szedése folyamatosan      

 • 1 doboz Berry-Dophilus párhuzamos folyamatos szedése  

 • 1 doboz Colostrum por (a kúra kezdete után két héttel kezdjük adni)

A kúrák után is javasoljuk a D-Mannose tartását, hogy megelőzésként, ha úgy érezzük, hogy olyan szituáció alakul ki, azonnal használni tudjuk. Megakadályozva ezzel a nem kívánt baktériumok felszaporodását!