Menü
Kosár

Mikrotápanyagok

Esszenciális mikrotápanyagok

C-vitamin

A C-vitamin kulcsfontosságú tápanyag a véredények stabilitása, a szív és más szerveink működése szempontjából. C-vitamin nélkül szervezetünk skorbutban szó szerint összeomlik és felbomlik. A C-vitamin felelős a kollagén, az elasztin és más kötőszöveti molekulák optimális termeléséért és működéséért, melyek a véredények és egész testünk stabilitását adják.

A C-vitamin fontos a sebek gyors gyógyulásához mindenütt a testben, köztük az erek belső falain millió számra keletkező sebek és sérülések gyógyulásához. Testünkben a legfontosabb antioxidáns. A C-vitamin optimális mennyisége hatékonyan védi a szív- és érrendszert és a szervezetet a biológiai égés ellen.

A C-vitamin egy kofaktor számos biológiai katalizátor (enzim) számára, melyek jelentősen javítják a koleszterin, a trigliceridek és más rizikófaktorok anyagcseréjét. Ez segít csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fontos energiamolekula, melyre szükség van a sejten belüli energiahordozók újbóli feltöltéséhez.

/index.php/C-vitaminok/Az-osszes-termek-megtekintese.html

E-vitamin

Az E-vitamin a legfontosabb zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Különösen a sejthártyákat védi a szív- és érrendszerünkben. Az E-vitamin megvéd a szabad gyökök támadásától és az oxidatív károsodásoktól.

Az E-vitamint a kis sűrűségű lipoproteinek (LDL) és más koleszterin- és zsírszállító részecskék szállítják. Optimális mennyiségű E-vitamin fogyasztása megvédi ezeket zsírrészecskéket az oxidálódástól (biológiai égés) és az erek belső falait a károsodástól.

Kimutatták, hogy az E-vitamin a vérlemezkéket kevésbé ragadóssá teszi, és ezáltal vérhígító hatású, és csökkenti a vérrögök képződésének kockázatát.

/index.php/E-Vitamin/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Béta-karotin

A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, egy másik zsírban oldódó antioxidáns vitamin. Az E-vitaminhoz hasonlóan a véráramon keresztül elsősorban a lipoprotein részecskék szállítják el a sejtek millióihoz. Szintén az E-vitaminhoz hasonlóan védi ezeket a zsírrészecskéket az oxidálódástól és a szív- és érrendszert a károsodástól.

Klinikai tanulmányok gyorsan növekvő számban dokumentálják, hogy a béta-karotin a szív- és érrendszeri betegségek elleni védőanyag. Az E-vitaminhoz hasonlóan a béta-karotinról is kimutatták, hogy csökkenti a vérrögképződés kockázatát.

 

B1 vitamin (tiamin)

A tiamin egy pirofoszfát nevű fontos biokatalizátor kofaktoraként szolgál. Ez a katalizátor sejtjeinkben a foszfátanyagcsere során jön létre, és kulcsfontosságú energiaforrás a szív- és érrendszerben és más sejtekben zajló milliónyi reakció optimalizálásához.

B2 vitamin (riboflavin)

A riboflavin kofaktor a flavin-adenin dinukleotid (FAD) számára. Ez az egyik legfontosabb sejtenergia-hordozó molekula a sejtek kicsiny energiaközpontjaiban (erőműveiben).

B3 vitamin (niacin, niacinamid)

A niacin egy fontos tápanyag, nélkülözhetetlen, mint a nikotinamid-adenin dinukleotid (NAD) kofaktora és az energiahordozó molekulákhoz kapcsolódik. Ezek az energiahordozó molekulák testünk egyik legfontosabb energiaszállító rendszerét képezik.

Ezek a hordozómolekulák a szív- és érrendszer és a test sejtjeinek energiaközpontjaiban jönnek létre és töltődnek fel újra (a C-vitamin által). A sejt élete, és általában az élet ezek nélkül az energiahordozók nélkül nem lenne lehetséges.

B5 vitamin (pantotenát)

A pantotenát az A-koenzim kofaktora, központi üzemanyag-molekula a szív és a véredények sejtjeinek és minden más sejtnek az anyagcseréjében. A szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét minden egyes sejten belül egyetlen molekula, az A-acetilkoenzim vezérli. Ez a molekula, mint kulcsmolekula, segít sejtenergiává átalakítani az összes táplálékot.

Ezt a fontos molekulát valójában, részben B5 vitamin alkotja, ezért nyilvánvaló a jelentősége e vitamin pótlásának. És ismét: a sejt élete B5 vitamin nélkül nem lehetséges.

B6 vitamin (piridoxin)

A B6 vitamin a piridoxálfoszfát kofaktora, az aminosavak és fehérjék anyagcseréjének jelentős kofaktora a szív- és érrendszerben és más sejtekben. A B6 vitamin a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges, melyek elszállítják az oxigént a szív- és érrendszer sejtjeihez és más sejtekhez. A B6 vitamin nélkülözhetetlen a kollagénrostok szerkezetéhez és működéséhez is.

B12 vitamin

A B12 vitamin szervezetünk sejtjeiben a zsírsavak és bizonyos aminosavak megfelelő anyagcseréjéhez szükségesek. B12 vitaminra szükség van a vörösvérsejtek termeléséhez is. A B12 vitamin súlyos hiánya vészes vérszegénységet okozhat, amelyre a vörösvérsejtek elégtelen termelése jellemző.

Folsav

A folsav nagyon fontos tápanyag a vörösvérsejtek termeléséhez és az oxigénellátáshoz. Az utóbbi három vitamin jó példa arra, hogy ezek a bioenergia-molekulák szinergiában dolgoznak együtt, mint egy zenekar tagjai.

Ha nem megfelelő a sejtek oxigénellátása, akkor működésük gyengülhet, függetlenül attól, hogy más vitaminokból milyen nagy mennyiség áll rendelkezésre. Ezért fontos, hogy kiegészítse étrendjét, amennyire csak lehetséges a megfelelő esszenciális tápanyagokkal, megfelelő mennyiségben.

Biotin

A biotin a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez szükséges.

/index.php/B-vitaminok/Az-osszes-termek-megtekintese.html

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet optimális kalcium- és foszfátanyagcseréjéhez. A csontok és a fogak növekedéséhez és stabilitásához szükséges. Századokig a D-vitamin hiánya gyakori volt a gyermekeknél, növekedésben való visszamaradottságot és torzulásokat okozva. Így sok országban a tejet D-vitaminnal dúsítják. A D-vitamin az artériafalak optimális kalciumanyagcseréjéhez is nélkülözhetetlen, beleértve a kalcium eltávolítását az érelmeszesedéses lerakódásokból.

/index.php/D-Vitaminok/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Kalcium

A kalcium fontos az izomsejtek megfelelő összehúzódásához, beleértve a szívizomsejtek millióit. Az idegi impulzusok vezetéséhez is szükséges, és ennek következtében az optimális szívveréshez is.

A kalcium lényeges a csontok és fogak keménységéhez és stabilitásához is. A szív- és érrendszer sejtjei és más sejtek közötti megfelelő biológiai kommunikációhoz és sok más biológiai működéshez is fontos.

/index.php/Kalcium/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Magnézium

A magnézium természetes kalciumantagonista, és jótékony hatása van a szív- és érrendszerre az előírt kalciumantagonista gyógyszerekhez hasonlóan, de a magnéziumot a természet maga állítja elő. Klinikai tanulmányok mutatják, hogy a magnézium különösen fontos segítség a megemelkedett vérnyomás normalizálásában; emellett a szabálytalan szívverés normalizálásában is képes segíteni.

/index.php/Magnezium/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Nyomelemek

A cink, mangán, réz, szelén, króm és molibdén nyomelemek szintén fontos esszenciális tápanyagok. A nyomelemek legtöbbje fém és a sejtek anyagcseréjében a sok ezer biokémiai reakcióban katalizátorként van szükség rájuk. Azonban nagyon kis mennyiségben szükségesek – a milligramm tizedrészénél kisebb mennyiségben.

/index.php/Nyomelemek/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Aminosavak

Az aminosavak a fehérjék építőelemei. A testünkben lévő legtöbb aminosav a szokásos táplálékból és a fehérjék emésztéséből származik. Sok aminosavat képes a szervezetünk előállítani, amikor szükség van rájuk; ezeket „nem esszenciális” aminosavaknak nevezzük.

Azokat az aminosavakat, melyeket testünk nem képes előállítani „esszenciális” aminosavaknak nevezzük. Fontos megérteni azt, hogy – még ha a testünk képes is termelni bizonyos aminosavakat – az előállított mennyiség kevés lehet a megfelelő egészség fenntartásához. Egy jó példa erre a prolin aminosav.

/index.php/Aminosavak/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Prolin

A prolin aminosav a kollagén és elasztin fehérjék stabilitását biztosító egyik fő építőelem. A kollagénmolekula építőelemeinek több mint 10 %-a kizárólag prolinból áll. Könnyű megérteni mennyire fontos a véredényeink és általában a testünk optimális stabilitásához, hogy étrendünk optimális mennyiségben tartalmazzon prolint.

A prolinnak nagyon jelentős szerepe van az érelmeszesedéses lerakódási folyamat visszafordításában. A koleszterint szállító zsírgömböcskék (lipoproteinek) az erek belső falához tapadnak biológiai ragasztóanyaggal. A prolin egy félelmetes „teflon”-anyag, mely képes semlegesíteni ezeknek a zsírcseppeknek a ragadósságát. A terápiás hatás kettős. Először, a prolin segít megelőzni a további érelmeszesedéses lerakódások képződését és másodszor, segít leoldani és a véráramba bocsájtani az érfalra már lerakódott zsírgömböcskéket.

Amikor sok zsírgömböcske oldódik le az artériafalakon lévő plakkokból, a lerakódás mérete csökken és ez a szív- és érrendszeri betegség visszafordulásához vezet. A prolint a testünk képes szintetizálni, de az előállított mennyiség gyakran nem megfelelő, különösen azoknál a pácienseknél, akiknél nagy a szív- és érrendszeri betegség kockázata.

/index.php/Sportoloknak/L-Proline-500mg-120-kapszula/flypage_lite_pdf.tpl.html

Lizin

A prolinnal ellentétben a lizin egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy a test nem képes szintetizálni. Ezért kritikus ennek az aminosavnak a naponkénti pótlása.

A lizin a prolinhoz hasonlóan a kollagén és más stabilizáló molekulák fontos építőeleme, és bevitele segít stabilizálni az érfalakat és más szerveket a testben. A lizin, a prolin és a C-vitamin együttes bevitele különösen fontos a kötőszövet optimális tartóssága szempontjából.

A kollagénmolekulák optimális megerősítéséhez a lizin és prolin építőelemek biokémiailag módosított formájára van szükség: hidroxil-lizin és hidroxi-prolin. A C-vitamin a leghatékonyabb biokatalizátor a hidroxilációs reakció végrehajtásához, és ezáltal biztosítja a kötőszövet optimális megerősítését.

A lizin egy másik „teflon”-anyag, mely képes leoldani a lerakódott zsírgömböcskéket a plakkokból. A lizin egyúttal a karnitin aminosav előfutára is. A lizin karnitinná való átalakulása megköveteli a C-vitamin, mint biokatalizátor jelenlétét. Ez a másik ok amiért létfontosságú a lizint C-vitaminnal kombinálni.

 /index.php/Lizin/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Arginin

Az arginin sok szerepet betölt az emberi testben. A szív- és érrendszerrel összefüggésben az egyik feladata különösen jelentős. Az argininból képes lehasadni egy kis molekula, nevezetesen a nitrogénmonoxid. A korábbi arginin molekula ezen kis része erőteljes szerepet tölt be a szív- és érrendszer egészségében. A nitrogénmonoxid ellazítja az érfalakat és segít normalizálni a magas vérnyomást. Továbbá a nitrogénmonoxid segít csökkenteni a vérlemezkék tapadását és az érelzáródás ellen hat.

/index.php/Sportoloknak/L-Arginine-500mg-100-kapszula/flypage_lite_pdf.tpl.html

Karnitin

A karnitin nagyon jelentős esszenciális tápanyag. A zsír energiává történő átalakításához szükséges.

A karnitin ingajáratként funkcionál minden egyes sejten belül a sejt üzeme és az energiatároló között. Be és kiszállítja az energia molekulákat a sejt erőművéből.

Ez a mechanizmus különösen fontos minden izomsejt számára, köztük a szívizomsejtek számára is. A szívizom folytonos pumpálása miatt a karnitin az egyik legkritikusabb „sejtüzemanyag”. Így nem meglepő, hogy sok klinikai tanulmány dokumentálta, mennyire értékes a karnitin pótlása a pumpáló működés és a szív teljesítményének javításában.

A kanitin a szív elektromos sejtjei számára is hasznos, és kimutatták, hogy pótlása segít normalizálni a szívritmuszavar különböző formáit.

/index.php/Karnitin/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Cisztein

A cisztein egy másik fontos aminosav, mely jelentős feladatokat lát el a testben. A szív- és érrendszerre különösen jótékony hatással van ennek az aminosavnak a pótlása, mert a cisztein a glutation – a testünkben termelt egyik legfontosabb antioxidáns – építőeleme. Egyéb szerepe mellett a glutation védi az erek belső falait a szabad gyököktől és másfajta károsodásoktól.

/index.php/Cisztein/Az-osszes-termek-megtekintese.html

Forrás: http://www.dr-rath-egeszsegszovetseg.org/research/essential_micronutrients.htm

Gyártó: Now Foods Termékkód: 069-0
1000 mg C-vitamin, bioflavonoiddal és rutinnal 100 kapszula100 mg Bioflavonoidokkal      Szójamentes GMO-mentes Diómentes Vegetáriánus/Vegán Gluténmentes Tejmentes Tojásmentes KóserA C-vitamin vízben oldódó, nagyhatású a..
4 333Ft
Nettó ár:3 412Ft
Gyártó: Now Foods Termékkód: 079-0
Vitamin C Crystals Powder 8 oz.      Szójamentes GMO-mentes Diómentes Vegetáriánus/Vegán Gluténmentes Tejmentes Tojásmentes KóserA C-vitamin vízben oldódó, nagyhatású antioxidáns. Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak...
4 437Ft
Nettó ár:3 494Ft
Tételek: 1 - 2 / 2 (1 oldal)
A jobb felhasználói élmény érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk. A weboldal böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. Adatkezelési tájékoztató.