A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (p. baktériumok), amelyek vagy azonosak, vagy hasonlóak az emberi szervezetben természetesen meglévő és az egészségre jótékony hatással bíró mikroorganizmusokkal. Hívjuk őket „jó baktériumoknak”, vagy „hasznos baktériumoknak”. A probiotikumokat a fogyasztóknak szájon át bevehető formában kínálják és vannak különböző kúpok és krémek. Az emberi testben, különösen az alsó emésztőrendszerben (bélrendszer) összetett, változatos baktérium kolóniák vannak. (Egy egészséges felnőtt testben a mikroorganizmusok  száma tízszer meghaladja a test összes sejtjeinek a számát). Bár hajlamosak vagyunk a baktériumokat mint a bajok csíráját kezelni, valójában sok baktérium elősegíti a szervezet helyes működését. A legtöbb probiotikum olyan baktérium, amely a bélrendszerben találhatóakhoz hasonló.”

Mennyiség mérési szabványok.

A probiotikumok mérése telepképző egységek  (CFU=colony forming units) alapján történik. A CFU-t általában adagonként milliókban vagy milliárdokban fejezik ki. A probiotikumok leggyakrabban közönséges jó baktériumok, de lehetnek jó gombák vagy más organizmusok, amelyeket általában száraz mélyhűtéssel stabilizálnak egy „alvó” állapotban történő  tárolás valamint  a gyártás érdekében. A CFU-ban mért hatásosságuk  függ olyan környezeti tényezőktől, minta a meleg és a páratartalom. Ennek megfelelően  a probiotikumos dobozokat kinyitás után tartsuk hűtőben. A dobozok nedvelszívó tasakokat is tartalmaznak.

Stabilitás.

A hőmérséklet fontos szerepet játszik a probiotikumok stabilitásában.  A hideg levegő kevesebb párát tartalmaz és nem ideális a baktériumok növekedéséhez és így az alvó állapotú baktériumok nem kapják meg a szaporodásukhoz szükséges ideális feltételeket. A magas hőmérséklet ezen organizmusok életképességét is rontja.

Még ideális tárolási körülmények mellett is a CFU értéke a hónapok elteltével lassan csökken.

Jellemzően az ilyen csökkenés nyitás utáni hűtőben való tárolásnál havonta 5%. A hűtőben való tárolás lehetővé teszi a termék minőségének megőrzését hosszabb ideig.

A hatékonyság megőrzése.

Annak érdekében, hogy a probiotikumok címkéin feltüntetett értékeknek megfeleljen a termék, a gyártók, köztűk a NOW Foods általában a gyártáskor magasabb CFU értéket használnak, hogy ezzel is ellensúlyozzák az CFU időbeni normális csökkenését. A NOW Foods ellenőrzi, hogy a gyártáskor a termék megfeleljen a a címkén feltüntetett követelményeknek. Stabilitási tanulmányokat végeznek az egyes termékeknél a baktériumtörzsek, a csomagolás függvényében, hogy meg lehessen határozni a hatékonyság csökkenésének görbéjét a termék életútja során. A valósáhgettől eltérhet, különösen ha a terméket nem tarjuk a doboz kinyitása után hűtőben.

Az életképes CFU szám csökkenésének mértéke növekedhet ha a probiotikus terméket  nagyon meleg és páradús környezetben tartjuk, különösen igaz ez a doboz kinyitása után, mivel ilyenkor a pára könnyebben bejut a dobozba. A szezonális idő és környezeti változások, ezen feltételek időtartamának eltérései miatt nehéz előre meghatározni a termék ideális élettartamát, és ezt még tovább nehezíti a földrajzi elhelyezkedés változatossága is. Néhány esetben előfordulhat, hogy az ellenséges környezet miatt a probiotikum hatékonysága a címkén feltüntetett szint alá csökkenhet.

Kinyitás után a hűtőben való tárolás az ideális. Ha ez nem lehetséges, tartsuk hűvős, száraz helyen. Sajnálatos módon sokan hajlamosak a terméket a konyhában, vagy a fürdőszobában tárolni, ahol a meleg és  a magas páratartalom sok táplálékkiegészítő élettartamát lecsökkenti.

Az ilyen feltételek ideálisak a baktériumok  növekedéséhez, ami azt jelenti, hogy először aktivizálódnak, majd a vártnál gyorsabban elpusztulnak, mivel még nem értek abba a környezetbe (bélrendszer), ahol megfelelő körülmények között tudnak élni és szaporodni. Az ilyen ellenséges környezetben a vártnál gyorsabban csökken a CFU érték és a termék nem felel meg a címkén feltüntetett követelményeknek. Ezzel szemben a hűtőben való tartás növeli a probiotikumok élettartamát és stabilitását.

Mi a DuPont ™ RiboPrinter® System?

A NOW örömmel jelenti be az általa használt legújabb eszközét, a DuPont ™ RiboPrinter® System-et, amellyel a baktérium törzsek azonosítását és ellenőrzését végzi. Ez az új, automatizált molekuláris módszer gyorsaságot, pontosságot, reprodukálhatóságot és megbízhatóságot biztosít a bakterium törzsek értékelésénél. A NOW szakemberek ezt a legkorszerűbb eszközt használják a probiotikus termékekben használt bakterium törzsek azonosságának, hatékonyságának és tisztaságának garantálására, valamint a potenciális bakteriális szennyeződések azonosítására a termék előállítása során.

Probiotikus nyersanyagok

Az új RiboPrinter® -rel, a NOW képes tesztelni a bejövő probiotikumokat annak érdekében, hogy ellenőrizzék azonosságukat és hatékonyságukat a termelési folyamatba való bevezetésük előtt. A RiboPrinter® DNS-értékelésen keresztül képes azonosítani az egyes törzseket. Ez a legpontosabb módszer a mai napig. Ezenkívül, ezzel az eszközzel az egyes törzsek tényleges hatásosságát, validálhatjuk és megerősíthetjük a termelés előtt és a kész termék előállítása után is. Ez azt jelenti, hogy a NOW garantálja az összes NOW probiotikus termék hatóanyag tartalmát, tisztaságát és biztonságosságát.

Egyéb nyersanyagok

Bizonyos tényezők, például a származási ország, a szállítás időtartamának hossza, a környezeti tényezők stb, bizonyos nyersanyagok esetében nagyobb a kockázatot jelentenek a bakteriális szennyeződésre. Ezekben az esetekben a NOW technikusok alkalmazzák a RiboPrinter®-t a nem-probiotikus nyersanyag minták tesztelésére és a baktérium törzsének azonosítására. Ez lehetővé teszi  hogy gyorsan és pontosan értékeljék a nyersanyag tisztaságát és biztonságosságát.

Azokban a esetekben, amikor nemkívánatos baktériumok által okozott szennyeződést észlelnek, a szóban forgó nyersanyagot azonnal elkülönítik és  eltávolítják a termelési folyamatból, és további értékelés céljából visszaküldik az eladónak.

Probiotikus késztermékek

Miután a probiotikus formula előállításra került, a minőségellenőrző szakemberek ismét alkalmazzák a RiboPrinter®-t a termelés utáni  hatásosság ellenőrzésére, valamint ellenőrzik a probiotikus törzsek identitását. Ezenkívül ellenőrizni lehet a hosszú távú stabilitást és az eltarthatóságot.

Egyéb kész áruk

Ha a bakteriális szennyeződés gyanúja merül fel, akkor a RiboPrinter® segít a technikusoknak azonosítani az összes bakteriális törzset, lehetővé téve számukra, hogy gyorsan felmérjék, hogy egy termék valóban szennyezett-e.

A NOW elkötelezett a termékbiztonságért és a minőségért

A mai gyors termelési folyamatban alapvető fontosságú a baktériumok szennyeződésének azonosítása, mielőtt a fogyasztói láncba kerül egy termék. A DuPont ™ RiboPrinter® használatával a NOW a természetes táplálékkiegészítők egyetlen olyan gyártója, amely rendelkezik azzal a lehetőséggel, képességgel, hogy pontosan meghatározza a probiotikumok bakteriális összetételének azonosságát és hatékonyságát, valamint hogy azonosítsa az esetleges potenciális szennyeződést néhány órán belül.