A benzolsav, a benzoétok és az ezekhez kapcsolódó vegyületek, már régóta széleskörű tanulmányozás célpontjai a biztonságos felhasználásukat illetően. Ugyanakkor ezek a természetben is előfordulnak, olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök és különféle bogyósok ahol ezek a természetes emésztés (lebontás) során képződnek.

Az 1990-es évek óta az FDA arra figyelmeztet, hogy a benzol, egy rákkeltő anyag. Képződhet ppb (milliárdonként egy egység) szinten néhány olyan üdítőitalban, amelyekben benzoátot vagy aszkorbin savat (C-vitamin) használnak tartósítószerként. A megvizsgált italok döntő többségénél azt találták, hogy vagy egyáltalán nem volt kimutatható a benzol, vagy annak szintje alatta volt az ivóvízre meghatározott 5 ppb megengedett határértéknek és ennek megfelelően ezek az italok nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot.

A NOW Minőségbiztosítási Részlege ismeri ezeket a jelentéseket. Megvizsgálták az összes NOW terméket, amelyek benzoétokat és C vitamint tartalmaznak és mindegyiket benzol mentesnek (nincs kimutatható benzol tartalma) minősítették.