Robb Wolf Paleolit megoldás Az emésztést segítő táplálékkiegészítők

Szerző: vitaminadmin 2018/12/16 0 Hozzászólás

Forrás: Robb Wolf Paleolit megoldás

"Az emésztést segítő táplálékkiegészítők

Az emésztést segítő táplálékkiegészítők természetesen ismeretlenek voltak az őskorban, de mégis nagy segítséget nyújthatnak azok számára, akiknek kevés a gyomorsavuk, vagy gyenge az emésztésük. Az általam javasolt, emésztést segítő táplálékkiegészítők béta-hidrokloridot, ökörepét, proteázokat,lipázokat és amilázokat tartalmaznak.

Mi a szerepe?

A béta-Hidroklorid segít növelni a gyomorsav mennyiségét. Bár a gyomorban csak elég korlátozott mértékű emésztés történik, az emésztési folymat későbbi állomásain felbukkanó jelzések többsgét a gyomorsav magas koncentrációja indítja el. Sok ember bizalmatlanul tekint a nagy mennyiségű gyomorsavra a reflux miatt, ám az esetlegesen felmerülő problémák nagy részét nem maga a gyomorsav, hanem a magas inzulinszint és a gabonafélék fogyasztása okozza. Az ökörepe segíti a zsírok emulgeálását, így azok könnyebben emészthetővé válnak. Ne feledd, hogy ez vonatkozik a létfontosságú zsírokra, az antioxidánsokra és a zsírban oldódó vitaminokra egyaránt. Márpedig igen is azt szeretnénk, hogy a zsírokat szervezetünk megeméssze és felszívja.

Proteáz, lipáz, amiláz

Ezek olyan emésztőenzimek, amelyeket normális esetben a hasnyálmirigy bocsát ki. A proteáz a fehérje, a lipáz a zsírok, az amiláz pedig a szénhidrátok emésztésében játszik szerepet. A kevés gyomorsav, illetve a gabonafélék fogyasztása, az abnormális bélflóra vagy a magas inzulinszint miatti hasnyálmirigy-gyulladás következtében ezekből az emésztőenzimekből kevesebb választódik ki a vékonybélbe, így az emésztési folyamat hatékonysága csökken.

Honnan szerezzük be?

Kizárólag étrendkiegészítők formájában. A piacon számtalan ilyen termék van forgalomban, melyek közül én a NOwFoods „Super Enzyme” elnevezésű készítményét kedvelem a legjobban. Olcsó és nagyon hatékony.

Mennyire van szükség?

Az emésztés segítése különösen fontos, amennyiben korábban már akadtak gasztrointesztiális problémáid, illetve a autoimmun betegségben vagy komoly szervezeti gyulladásban szenvedsz. Azoknak akiknek eltávolították az epehólyagját, a következő bekezdésben olvasható javaslatot kell követniük. Ha béta-hidroklorid tartalmú emésztés segítő táplálék kiegészítőket szedsz, egy-két napig minden étkezéskor vegyél be egy-egy kapszulát. Nem érzel valami „melegség”-et gyomortájékon ( a szegycsont aljánál, ahol a bordák találkoznak)? Ha igen, akkor talán nincs is szükséged emésztést segítő táplálék kiegészítőkre. Ha nem, akkor egy-két napig minden étkezéskor vegyél be két kapszulát. Jön már a melegség? Ha nem, akkor emeld az adagot, étkezésenként 5 kapszuláig, Kövesd ezt az adagolást, amíg nem kezded el érezni a melegséget. Bármilyen is az adagod, ha végre elkezded érezni a melegséget, akkor eggyel kevesebb kapszulát vegyél be étkezésenként, és szépen csökkentsd az adagot addig, amíg kiegészítő enzimek nélkül is képes vagy megemészteni a táplálékot.

Akkor is vegyek be enzimeket ha gyümölcssalátát eszek?

Nem. De ne feledd, hogy étkezéseidnek elsősorban fehérjéből, zöldségekből és zsírokból kell állniuk. Az enzimek főleg a fhérjék és a zsírok lebontásához nyújtanak segítséget. Ha étkezéseidből hiányzik a fehérje és a zsír, akkor csak elfecsérled az energiáid.

Mennyi ideig kell szednem az emésztést segítő táplálék kiegészítőt?

Ez attól függ, hogy mennyire gyenge az emésztésed, hogy milyen mértékű stressznek vagy kitéve, illetve hogy mennyire sikerül betartanod az étkezési, a testmozgási és az életmódbeli előírásokat. Én például elég beteg voltam a „vegetáriánusok országában tett kitérőm” után,és több évbe telt, mire emésztésem tényleg újra helyreállt. Aztán céget alapítottam, kevesebb időm volt az alvásra, és munkaügyben állandóan utaznom kellett, aminek eredményeképpen folyton kimerült voltam, és az emésztésem ismét rosszabul működött. Kérlek, te ne kövesd el ugyanazt a hibát, mint én!"