Robb Wolf Paleolit megoldás Omega-3 zsírok

Szerző: vitaminadmin 2018/12/02 0 Hozzászólás

Forrás: Robb Wolf Paleolit megoldás

Omega-3 Zsírok

Az ötödik fejezetben minden fontos adatot leírtam már az Omega-3 zsírsavakkal kapocsaltban, úgyhogy nem ismétlem önmagam. Azt viszont ne feledjük el, hogy az Omega-3 zsírokat illetően két lényeges kérdés van: a típusuk és az arányuk. A típust tekintve szervezetünkbe a hosszú láncú verziókat (EPA-t és DHA-t) szeretnénk bejuttatni, meyek elsősorban a vadvízi halakban és a fűvel táplált állatok húsában találhatók meg. Az Omega-3 és Omega-6 aránya pedig ideális esetben 1:1 és 1:2 között mozog.

Mi a szerepe?

Ha visszagondolsz az 5. fejezetre, akkor inkább úgy kéne feltenni a kérdést, hogy miben nincs szerepe. Érdekes módon sok betegség kapcsolatban áll az Omega-3 zsírsavak mennyiségével. Az Omega-3 zsírok számos fontos hormonális és sejtközi kommunikációs csatornára hatással vannak, többek között a prosztaglandinokra, a leukotriénekre, a citokinekre és a tromboxánokra.

Ez azt jelenti, hogy az Omega-3 zsír- savak kapcsolatban állnak:

- a rákkal (sejt megkülönböztetés és apoptózis)

- az autoimmun betegségekkel (az immunválaszok szabályozása és normalizálása)

- az inzulinrezisztenciával, illetve az inzulinra való érzékenységgel

- az idegi leépüléssel

- a testmozgás utáni fizikai helyreállással

- a termékenységgel.

 Honnan szerezzük be?

Ahogy már korábban is említettem, az őskorban olyan étkezési forrásokból nyertük a létfontosságú zsírókat (az Omega-3 és Omega-6 zsírokat egyaránt), mint például a vadhús, a halak és a tengeri herkentyűk, továbbá az olyan, kevésbé étvágygerjesztő eledelekből, mint a hernyók és a bogarak. A gabona és Omega-6 zsírokban gazdag, finomított növényi olajokon alapuló modern kori étrendünk következtében azonban teljesen felborult az Omega-3/Omega-6 zsírok ideális aránya.

Mennyire van szükségünk?

Egyénfüggő, hogy kinek mennyi halolajra van szüksége. Azoknak, akiknél szervezeti gyulladás jelei mutatkoznak, túlsúlyosak vagy inzulinrezisztenciával, esetleg autoimmunitással kapcsolatos problémákat diagnosztizáltak náluk, kezdetben mindenképpen sok halolajat kell fogyasztaniuk. Testtömegüket alapul véve 4,5 kilogrammonként 1 mg EPA/DHA bevitele ajánlott a számukra naponta. Ez természetesen a teljes EPA/DHA bevitelt jelenti. Az egyes élelmiszerek eltérő mennyiségű Omega-3 zsírt tartalmaznak.

                    1g /4,5kg (testtömeg)                                                  0,25 g/ 4,5 kg (testtömeg)

68kg

3,75g

90kg

5g

113kg

6,25g

136kg

7,5g

68kg

15g

90kg

20g

113kg

25g

136kg

30g

 

 

 

 

 

 

                   Halolaj-bevitele javaslat beteg,                                  Halolaj-beviteli javaslat

                   túlsúlyos és komoly szervezeti                                   vékony,atletikus testfel-

                  gyulladással küzdő egyének számára                       építésű egyének számára

 

Ez elsőre soknak tűnhet, de csupán egy-két hónapig kell ilyen nagy adagot szedned, hogy a gyógyulási folyamat felgyorsuljon. Ha genetikailag egészséges és atletikus felépítésű vagy, továbbá odafigyelsz a táplálkozásodra (főleg sovány húsokat fogyasztasz), akkor elegendő, ha a testtömeged alapul véve 4,5 kilónként 0,25-0,5g halolajat fogyasztasz. Ha a fehérjék nagy része fűvel táplált állatok húsával és vadvízi halakkal jut a szervezetedbe, és tartózkodsz a túlzott mértékű Omega-6 beviteltől (például a napraforgómagtól és szójababolajtól), akkor elképzelhető, hogy nincs is szükséged halolajat tartalmazó táplálék kiegészítőre. De honnan tudhatod, hogy mekkora adagra van szükséged? Kérhetsz vérképvizsgálatot, mely kimutatja az EPA-szintet, és így megbizonyosodhatsz arról, mennyi Omega-3 zsírsav található a szervezetedben. Hogy őszinte legyek, igen kevés olyan szituációval találkoztam, amikor a vérképvizsgálat ténylege3sen indokolt lett volna.Sokkal egyszerűbb megoldás, ha a megérzéseidre hallgatsz. Ha sikerült visszájára fordítani az inzulinrezisztenciát, lefogytál, remekül nézel ki és a közérzeted is kitűnő, akkor csökkentheted a halolaj adagot. Egészséges és aktív életet élő ügyfeleink többsége 4,5 kilónként 0,25 g halolaj tartalmú táplálék kiegészítőt szed (lesd a fenti táblázatot).

Gyártók és különböző változatok

Több száz halolaj gyártó cég létezik. Némelyik kiváló termékeket gyárt, némelyik nem. A halolaj minőségében igen nagy eltérések lehetnek. Én a következő gyártók termékeit kedvelem: Nordic Naturals, Carlons, Barleans.

Kapszula vagy folyadék?

Nos, ez attól függ. Nagyobb mennyiségű halolajat könnyebb folyadék formájában elfogyasztani. Sokan nem szeretik, ha minden étkezéskor egy marék kapszulát kell bevenniük. Ne feledd, hogy egy olyan létfontosságú tápanyagról van szó, amelynek az étrendünk részét kellene képeznie, de mégsem fogyasztunk eleget belőle. Úgy látom, hogy éppen azok az emberek szoktak panaszkodni az előírt halolaj mennyiségére, akiknek problémát okoz, hogy lefogyjanak, javítsanak egészségügyi állapotukon és bármiféle fejlődést érjenek el. Adj egy esélyt a halolajnak, szedd egy-két hónapig és meglátod, milyen komoly előrehaladást érsz majd el.

„Gyógyszernek minősülő halolajat” érdemes fogyasztani?

A tisztított halolaj drágább, de megéri az árát. Azoknak, akik emésztőrendszeri problémákat tapasztalnak a sima halolaj szedésétől, a tisztított halolaj általában nem okoz ugyanilyen kellemetlenséget.

Mi a helyzet az esetleges káros anyagokkal, mint a higany vagy a PCB-k?

A higany egy erősen mérgező fém, amely-sajnos-többféle tengeri állatban fel tud halmozódni. A szervetlen higany metil-higannyá alakul, amely bekerülhet az általunk fogyasztott ételekbe. A nagy testű, hosszú életű vízi élőlények általában több higanyt halmoznak fel, mint kisebb, rövid életű társaik. A higany mérgező hatása abból adódik, hogy kihatással van az idegekre és bizonyos létfontosságú enzimekre. A higany káros, és túlzott fogyasztása egyes helyzetekben komoly problémákat okozhat, ám a halolaj szedése nem vezet higanybevitelhez. A higany ugyanis szorosan hozzátapad a fehérjékhez, és mivel a halolaj gyakorlatilag egyáltalán nem tartalmaz fehérjét – még a finomítatlan halolaj sem -, így higany sincs benne. A PCB-k szerves szennyezőanyagok, amelyek a gyártási folyamatok vagy a földművelés során, illetve különböző műanyagokból kerülnek az ételbe. A PCB-k fel tudnak halmozódni, és fel is halmozódnak a halak zsíros részein, így ebben az esetben is igaz, hogy a kisebb testű fajok kevesebb PCB-t tartalmaznak. Épp ezért a szardínia és a makréla kiváló halolajforrás. Ez is egy érv lehet a tisztított halolaj mellett, ugyanis a mikrodesztillációs eljárás során gyakorlatilag minden szennyeződést eltávolítanak a halolajból.

Mi a helyzet az EPA/DHA aránnyal?

Ez a halolajforrás jellegétől függ. Alapjában véve a kiegyenlített EPA/DHA arány megfelelőnek tekinthető, bár néhány kutatás úgy találta, hogy a DHA irányába billenő arány talán egy kicsit jobb, ugyanis pozitívan hat az idegi funkciókra.

Mi a helyzet az anyukákkal és a gyerekekkel?

A terhes és szoptatós kismamák olyan terméket választanak, amelyben túlsúlyban van a DHA. A DHA az egyik legfontosabb összetevő, amikor az agysejtek növekedéséről van szó – a magzatok és a kisgyermekek esetében egyaránt. A háromévesnél fiatalabb gyerekeknek olyan halolajat adjunk, amelyek kizárólag a DHA-t tartalmaz, ugyanis a túlzott mértékű EPA a gyerekek szervezetében korlátozhatja az arachidonic sav termelődését, ezáltal akadályozza az idegrendszeri fejlődést. A DHA-EPA-Omega-3 Intézet szerint a gyerekeknek a következőképpen érdemes adagolni a halolajat: 0,5 gramm a csecsemőknek, 0,7 gramm 1-3 éves korig, majd 4-14 éves kor között az adag emelkedjen napi 1-2 gramm.

DHA algából

Van egy olyan készítmény, amely megoldja a fentiekben említett összes problémás kérdést, emellett a halászat és a fenntartható fejlődés miatti aggodalmainkat is eloszlatja. Az algából nyert DHA nemcsak az anyukák és a kisgyermekek számára kiváló megoldás, hanem egy mindenféle szennyezőanyagoktól mentes, kiapadhatalan forrás is, amelynek ára az igények növekedésével a jövőben bizonyára alacsonyabb lesz. Mivel a szervezet a DHA-t képes EPA-vá alakítani, így az algából nyert DHA valóban remek választás."