CLA Extreme: új dimenzió a fogyásban

Szerző: vitaminadmin 2018/12/02 0 Hozzászólás

Új dimenzió a fogyásban és a testzsírszázalék csökkentésben!

A CLA (konjugált linolénsav) az egyik legfontosabb omega-6 zsírnak - a linolénsav - egyik formája. A CLA az egyik legkeresettebb testsúlycsökkentő táplálékkiegészítő, melyet valaha behoztak a piacra. A húsok és sajtok jelentős mértékű feldolgozását megelőzően, az átlagos étrend jóval több CLA-t tartalmazott mint napjainkban. Mára kizárólag a kiegészítők szedésével érhető el e fontos zsírsav ideális szintje.
A zsírok eddig a fogyókúrázók ellenségei voltak, s csak arról lehetett hallani, hogy a fogyás egyik kulcsa a zsírszegény étrend. A legújabb kutatások azonban már cáfolják ezt a kijelentést, és bebizonyították, hogy a zsíroknak csak bizonyos fajtája nemkívánatos, s a jó zsírok fogyasztása egyenesen létfontosságú ahhoz, hogy véglegesen megszabaduljunk felesleges kilóinktól!

A CLA azon jó zsírok közé tartozik, melynek fogyasztása nemcsak zsírégető hatását tekintve hasznos, hanem mint esszenciális zsírsav egyenesen nélkülözhetetlen szervezetünk számára.

 A CLA zsírégető hatása - Miért érdemes CLA-t fogyasztani?

A CLA úgy csökkenti a testzsírt, hogy közben enyhén növeli az izomzatot. (De önmagában a CLA kapszula szedése még nem tesz valakit izomkolosszussá!) Az izomzat megtartása, illetve növelése fogyás szempontból létfontosságú.

Az izom ugyanis egy aktív szövet, melynek építőelemei kicsiny tűzhelyekként működnek. Ahhoz, hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát - még nyugalmi állapotban is. Ez pedig kilókban mérhető fogyást jelent! Természetesen mindenféle jojó hatás nélkül!

Hogyan működik a CLA?

A túlzott tudományos és szakzsargon kifejezéseket elkerülve, dióhéjban: a CLA úgy csökkenti a testzsírt, hogy megemeli az inzulin érzékenységet, hogy a zsírsavak és a glukóz átférjenek az izom sejthártyáján elkerülve a zsírszövetet. "Nem csökkenti a nagyobb zsírsejteket, hanem inkább eléri, hogy egy kisebb zsírsejt ne nőjön nagyobbra." - magyarázta dr. Michael W. Pariza nyugalmazott táplálkozástudomány professzor, aki 1984 óta folytat kutatásokat a CLA hatását illetően.

A CLA hatása, jótékony tulajdonságai:

• a CLA beindítja a szervezet zsírégetését;

• szabályozza a zsír és fehérje anyagcserét;

• növeli egy adott mennyiségű táplálék hatékonyságát;

• növeli az izomtömeget és jelentősen csökkenti a testzsírt.

Tapasztalatok CLA kapszula szedésével kapcsolatban

A Táplálkozástudomány folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a CLA szedése 3 hónap alatt 20%-kal csökkentette a testzsírszázalékot olyan résztvevőknél, akik semmilyen más formában nem változtattak életmódjukon és étrendjükön. Sport mellett pedig a CLA kapszula alkalmazásáról szóló kutatási eredmények jelentős testzsírcsökkenésről és komoly izomnövekedésről számolnak be.

Egy másik tanulmány 20 férfival és 40 nővel folytatott egy 12 hetes tudományos vizsgálatot a CLA hatékonyságát illetően. A résztvevők testtömegindexe 25 és 35 között volt (túlsúlyos, erősen túlsúlyos kategória).

A kutatási eredményekből az alábbi következtetést lehetett összegezve levonni: Szervezetünk képes a CLA által lebontott zsírsejtekből keletkező szabad zsírsavakat energiaforrásként felhasználni. Vagyis, ha a vérben több szabad zsírsav található, és az illető testmozgást végez, képes lesz a testmozgás alatt jóval több zsírt égetni, mint CLA kapszula nélkül.

A CLA zsírégető hatása akkor a legjobb, ha szedése együtt jár testmozgással!

Mindazonáltal, miután a szabad zsírsavak bekerültek a vérbe, és a személy nem végez testmozgást, a CLA hatására nem fog jelentősen felgyorsulni a zsírégetése.

Fontos tudnivalók a CLA kapszula fogyasztásával kapcsolatban

A kutatások szerint 2-3 hónapon át megközelítőleg napi 3,4 g CLA szükséges ahhoz, hogy különösebb étkezési és életmódbeli változtatás nélkül a CLA csökkentse a testzsírszázalékot. Azonban, ha valaki egyéb fogyasztó táplálékkiegészítőt is szed, elegendő testmozgást végez, és mellette még az étkezésére is odafigyel, ez a mennyiség nem feltétlen szükséges.

Fontos!

Testmozgás nélkül a CLA hatása elenyésző ahhoz képest, mintha a személy valamennyi mozgást végezne! Így a CLA-t nem javasoljuk azoknak, akik mozgás nélküli fogyókúrát szeretnének csinálni.

Ezen kívül fontos még tudni, hogy a CLA kapszula zsírégető hatása akkor a legjobb, ha étkezés, illetve testmozgás előtt 1 órával veszik be.

Mely ételekben található CLA?

A CLA egy természetesen előforduló tápanyag, amely megtalálható a marhahúsban, tejben, sajtban, pulyka- és bárányhúsban. Ha természetes forrásból akarnánk látható változást előidéző CLA-hoz jutni, hatalmas mennyiséget kellene enni a fenti ételekből, szám szerint olyan sokat, ami napi plusz 5000 kalóriát jelenteni. Ennyi plusz kalória elfogyasztása pedig már messze van a testsúlycsökkentéstől és az egészséges étrendtől.

A CLA pozitív zsírcsökkentő hatását érdemes inkább plusz CLA kapszula kiegészítésével elérni!

Forrásanyagok többek között: dr. Robert O. Young: A pH csoda fogyás, Shop.builder.hu, Freedomfly.net