Mi mindenre jó az argánolaj?

Szerző: vitaminadmin 2018/11/26 0 Hozzászólás

Miért nevezik a szépség elixírének vagy folyékony aranynak?

Az argánolaj a bőr- és hajápolás értékes alapanyaga, emellett elsőrangú étkezési olajként és táplálékkiegészítőként is ismert. Az argánolajat a szapotafélék családjába tartozó argánfa (tudományos nevén: Argania spinosa) terméséből nyerik ki. Természetes előfordulási helye egy Marokkó délnyugati részén elterülő 820 ezer négyzetkilométeres területre korlátozódik, amelyet 1995-ben az UNESCO védett bioszféra-rezervátummá nyilvánított.

Akár 30 méter mélyre lenyúló gyökérzetével és hatalmas koronájával az argánfa hozzájárul a régió ökológiai egyensúlyának fenntartásához és segít megelőzni a világ egyik legszárazabb térségének további elsivatagosodását. Az argánfa termésének magjából kinyert olajat a berberek táplálkozásukban, de a hagyományos gyógyításban is felhasználják, mint a bőr és a haj elixírét. Ez az értékes természetes anyag mára keresett kereskedelmi cikk lett, és általa az argánolaj előállításának ősi tudományát ismerő marokkói asszonyok fenntartható keresetkiegészítéssel tudnak hozzájárulni családjuk jövedelméhez.


Fotó: salerm.com

Az argándió szüretelését és feldolgozását hagyományosan az asszonyok végzik. 2,4 kilogramm olaj előállításához 100 kilogramm argándióra van szükség, nem véletlen tehát, hogy 1 liter argánolaj ára akár a 250 eurót is elérheti. Gyógyító hatását a berberek évszázadok óta felhasználják, elsősorban sebek és gyulladások kezelésére, valamint bőr- és hajápolásra.
A boltokban kapható tiszta argánolaj alapjában véve mindig biotermék. A tisztán mechanikus eszközökkel, hidegen sajtolt, természetes olaj kiválóan alkalmas külsőleges használatra. A pörkölt argándióból kinyert olaj elsőrangú étkezési célra, aromaanyagai jellegzetes, dióra emlékeztető ízt kölcsönöznek neki, amely nagyszerűen illik a hagyományos marokkói ételekhez és édességekhez.

Az argánolaj legfontosabb összetevői

Különleges illata és bőrápoló, bőrfiatalító hatása miatt az argánolajból kitűnő kozmetikai termékek készíthetők, amelyek a problémás bőrnek sem jelentenek megterhelést. Marokkóban hagyományosan étrendkiegészítőként és háziszerként is használják.
Néhány speciális összetevője és azok különleges kombinációja az argánolajat tökéletes bőr- és hajápoló szerré teszik. Emellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is ismert.

A többszörösen telítetlen zsírsavakon kívül az argányolaj
•    tokoferolokat (az E-vitamin nagyon aktív antioxidáns hatású összetevőit), valamint
•    kétféle, más olajakban nem található fitoszterint tartalmaz.


Fotó: zweenabodycare.com

Ezek a hatóanyagok adják az argánolaj különleges értékét.
A fitoszterinek általánosságban csökkentik a koleszterin képződését. Az argánolajban emellett a növényekben csak nagyon ritkán előforduló schottenol és spinasterol is megtalálható. A schottenolról úgy tartják, hogy még tumorok ellen is hatásos, a spinasterol pedig stimulálja a sejtnövekedést és a sejtek megújulását. A két hatóanyag tulajdonságaira vonatkozó alaposabb kutatások még zajlanak.

Az argánolajban található polifenolokfenolsavakra és flavonoidokra oszthatók fel:
•    A fenolsavak, mint például az argánolajban megtalálható ferulasav, meghatározzák bizonyos élelmiszerek ízét. A ferulasavnak a növényi sejtfalak felépítésében van szerepe. Szerkezete hasonlít a kurkuminéra, és a kozmetikai szerekben és szappanokban található antimikrobiális anyagok előállításához használják fel.
•    A flavonoidok vízben oldódó növényi pigmentek, a gyümölcsök ezeknek köszönhetik színüket és ízüket, s mindegyikük jótékony hatással van a szervezetre. A quercetin és a myricetin például védi a bőrt a baktériumoktól és gombáktól.

A polifenolok általánosságban antioxidáns, vagyis sejtvédő hatásúak, s ebben felveszik a versenyt az olyan ismert, a szabad gyököket megkötő anyagokkal, mint a C- és az E-vitamin vagy a béta-karotin. A polifenolokról emellett feltételezik, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek és segítenek megelőzni a szívinfarktust, a trombózist és a rákos daganatokat, de időskori szembetegségeket is, mint a makula-degeneráció és a szürkehályog. Kedvező hatásuk lehet az immunrendszerre és a hormonháztartásra is, ennek köszönhetően csökkenthetik az allergiáravaló hajlamot és a változókori panaszokat.
A szkvalén csaknem minden élő szervezetben előfordul, bizonyos biokémiai kötésekben az immunrendszert stimuláló hatása van.


Fotó: eatingcoventgarden.com

Miért jó az argánolaj a hajadra?

Az argánolaj különösen jól alkalmazható a hajápolásban, akár tiszta formában, akár samponok, hajpakolások összetevőjeként. A fitoszterinek, a szkvalén, a ferulasavak, az E-vitamin és a polifenol visszaadják az igénybe vett, töredezett haj fényét és rugalmasságát.
Az argánolaj korpás haj és rendkívül száraz fejbőr kezelésére is használható: ehhez az olajat hajmosást követően masszírozzuk be a fejbőrbe, fél órán át hagyjuk hatni, majd öblítsük le a hajat. A fejbőr argánolajas masszírozása erősíti és táplálja a hajgyökereket is. Ez serkeni a természetes hajnövekedést és növeli a haj térfogatát. A kezelés jelentősen csökkentheti a hajhullást és lassítja az idő előtti öregedést is.
Hajhullás elleni kezeléshez különösen hatékonynak bizonyult az argánolaj és néhány csepp illatos kakukkfűolaj keveréke.


Fotó: ltorganics.com

Miért jó az argánolaj a bődörnek?

A sejtek regenerálódását támogató hatását számos gyakorlati példa is alátámasztja: az argánolajból vagy annak felhasználásával készült termékek rendszeres használata segíthet csökkenteni a ráncokat és feszesebbé tenni a bőrt. A berber nők már évszázadok óta ismerik és felhasználják az argánolajnak ezt a tulajdonságát.

Aki pikkelysömörben, neurodermitiszben vagy ekcémában szenved, az valószínűleg már tudja, hogy az argánolaj gyulladáscsökkentő hatású, gyógyítja és ápolja az igénybevett bőrt, amely ezeknek a betegségeknek az esetében rendkívüli módon kiszárad, hámlik és érzékenyen reagál a külső és a belső hatásokra.

Az argánolajas készítményeket annak is érdemes kipróbálnia, aki eddig hiába kutatott érzékeny, pattanásos vagy aknés bőrre is használható bőrápoló termékek után, fertőtlenítő, a gyulladt bőrterületek gyors gyógyulását lehetővé tévő antibakteriális hatása ugyanis ezekre a bőrproblémákra is hatásos. Lehetőleg mindig tiszta argánolajat használjunk!


Fotó: arganoilcenter.com

Az argánolaj jól alkalmazható
•    masszázsolajként
•    fürdőkészítmények összetevőjeként
•    arcpakolásokhoz
•    az arcbőrre, a kéz és a láb különösen igénybevett bőrére.

Naponta háromszor egy teáskanálnyi argánolaj fogyasztása – például salátaöntetként – elegendő, hogy megtapasztalhassuk jótékony élettani hatását. Külsőleges használatra egy evőkanál tiszta, hidegen sajtolt argánolajat keverjünk össze gyógyiszappal és alkalmazzuk pakolásként a bőrön.

Tudományos kutatások az argánolajról

A Német Rákkutató Központ, a metzi Paul Verlaine Egyetem és az ismert immunológus, dr. Peter Schleicher közelebbről is megvizsgálták az argánolaj néhány rendkívüli alkotóelemét és azok gyógyító, betegségmegelőző hatását.
Francia tudósok mindenekelőtt az argánolajban található tokoferolokat vizsgálták. Ezek az E-vitamin-összetevők a fenolokkal együtt a sejtek védelmét látják el és lassítják a sejtek öregedési folyamatát.
Dr. Schleicher kutatásai szerint a spinasterol és a schottenol csak nagyon kevés növényi termékben találhatóak meg. Az ezekre vonatkozó prosztata- és mellrákot megelőző hatásátvizsgáló kutatások jelenleg is zajlanak. A spinasterol és a schottenol rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának kockázata.
Több, az argánolajban található hatóanyag is hozzájárul ahhoz, hogy az olaj serkenti a vérellátást és képes mérsékelni a gyulladási folyamatokat.
A Német Rákkutató Központban az argánolaj allergia és autoimmun betegségek – például a reuma –, valamint anyagcsere-zavarok elleni hatásosságát vizsgálták. Az olaj naponkénti fogyasztásával jó eredményeket lehet elérni.
Egy Marokkóban, a Casablancai Egyetemen végzett hosszú távú kutatás során az argánolaj koleszterincsökkentő hatását mutatták ki.
Az argánolajban található flavonoidok, mint például a quercetin, allergiás betegeknél megakadályozzák a hisztamin-túltermeléstAntioxidáns hatásukat és a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az anyagcsere-betegségek megelőzésében betöltött kedvező szerepüket is kimutatták.
Ezeket többek között a Marylandi Egyetemen vizsgálták.

Az argánolaj alkalmazása érzékeny bőrre, bőrbetegségek és allergiák ellen

neurodermitisz – más néven atópiás ekcéma – a mai napig feladja a rejtvényt az orvostudománynak és mindmáig nem találtak rá gyógymódot. A betegség egyik lehetséges oka minden bizonnyal az immunrendszer zavara. Az argánolaj magas E-vitamin- és tokoferol-tartalma, kiegészülve a fitoszterolokkal hosszú távú használat esetén mindenesetre csökkenti az allergiára való hajlamot.
A neurodermitiszes bőr gyakran kiszárad, hámlik, ráncosodik, elvékonyodik és ezáltal érzékennyé válik, ezért nagyon fontos a kiegyensúlyozott bőrápolás a tünetek megjelenése közötti időszakokban. A tiszta argánolaj és az argánolaj tartalmú termékek segítenek megkötni a bőrben a nedvességet. A rendszeres, naponta többszöri kenegetés vagy borogatás megakadályozza a bőr kiszáradását és a viszketést.
A tiszta argánolaj nem hagy maga után olajos réteget, a bőr akadálytalanul beszívja azt. Nem tömíti el a pórusokat, ezzel is megelőzi újabb bőrhibák kialakulását.
A neurodermitisz kezelésére alkalmazott különleges bőrápoló termékek többnyire olajból és vízből álló, bőrbarát keverékek. A visszazsírosító hatású fürdőolajak szintén hatásosak a repedésekre és bőrkeményedésekre és gyengéden tisztítják a bőrt. Az argánolaj hatásos a bőrbetegségek okozta ráncok és hegek ellen is.

Összefoglalva

Az argánolaj kizárólagos származási helye Marokkó. Ott már évszázadok óta használják étkezési olajként, de a legkülönfélébb bajokra alkalmazott háziszerként is. Főként a problémás bőrre és bőrbetegségekre bizonyult hatásosnak. Különleges összetevői, de ritkasága miatt is értékes alapanyaga kozmetikai termékeknek, mindenekelőtt a problémás bőr kezelésére.  Minden panaszra gyógyírt jelentő „csodaszert” természetesen nem lehet várni.
Tudományos vizsgálatok sora azonban bebizonyította, hogy az argánolaj a legkülönfélébb egészségügyi problémákra használható eredményesen külsőleg és belsőleg egyaránt:

•    az allergiára való hajlam csökkentésére;
•    neurodermitisz, pikkelysömör és aknék esetében nyugtatja és gyógyítja a bőrt;
•    általános bőrápoló hatással rendelkezik: segít megtartani a bőr nedvességtartalmát, megőrizni feszes és sima felületét;
•    hajápolásra, akár hajhullás és vékony szálú haj esetén is.


Tudományos vizsgálatokkal kutatják az argánolaj különféle anyagcsere-betegségek, mint például magas vérnyomás vagy cukorbetegség, illetve a rák elleni hatásosságát. Néhány tanulmány máris kedvező eredményekre enged következtetni.
Az argánolaj, ez a különleges és kémiai segédanyagok nélkül előállított természetes termék rendkívül drága és ritka. A hidegen sajtolt, „szűz” olaj kiválóan alkalmas kozmetikai szerek alapanyagának és gyógyászati célú bőrápolásra. A pörkölt argándióból kinyert olaj egzotikus ízzel gazdagítja asztalunkat.

Forrás:
http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/quercetin
http://www.naturinstitut.info/arganoel.html