A Likopin mint antioxidáns

Szerző: vitaminadmin 2018/12/02 0 Hozzászólás

A likopin egy karotinoid, mely a paradicsomnak és néhány egyéb gyümölcsnek és zöldségnek a színét adja. A karotinoidok olyan kémiai anyagok, melyek a piros, a narancssárga és a sárga színekért felelősek. Megtalálhatóak többek között a paradicsomban, a görögdinnyében, a grépfútban, a guavában, a csipkebogyóban és a pirospaprikában.

Az állatoknak szükségük van a karotinoidokra a színeik kifejeződéséhez. A növények növekedéséhez és a fotoszintézishez is esszenciálisak, valamint létfontosságúak az állatok egészsége szempontjából.

Csak a zöld növények és némelyik mikroorganizmus (baktériumok, gombák, és kezdetleges algák) tudják előállítani a karotinoidokat saját maguk számára. Az állatok és az emberek növényi forrásokból juthatnak hozzá, még akkor is, ha szervezetük képes valamilyen szinten eltárolni azt.

A Likopin egy bizonyítottan antioxidáns anyag, mely csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, beleértve a rákot és a szívpanaszokat is. A májban, a tüdőben, a prosztatában, és a belekben rakódik le.

A likopin megelőzi az LDL koleszterin oxidációját, és csökkenti az érelmeszesedés és a szívkoszorúér rendellenességek kialakulását. Egy újabb kutatás, melyet 1998-ban publikáltak, kimutatta, hogy a paradicsom napi szintű fogyasztása legalább 40 mg likopint biztosít, mely elég az LDL koleszterin oxidációjának megakadályozására.

Az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségek kockázatának növekedése összefügg a nagymértékű LDL oxidációval. Azonban napi két pohár paradicsomlé megivásával fedezhető a megelőzéséhez szükséges likopinmennyiség. A kutatások kimutatták, hogy a szervezet jobban tudja hasznosítani a likopint, ha paradicsomlé vagy szósz formájában fogyasztjuk.

A paradicsom feldolgozása folyamán a likopin hő hatására jóval könnyebben hasznosítható elemekké alakul át. A kutatások még folynak azzal kapcsolatosan, hogy a likopin csökkenti-e a prosztatarák, valamint a tüdő-, a húgyhólyag-, a nyak-és a bőrrák kockázatát.

Nincsenek ismert mellékhatásai, és az eddig információk szerint biztonságos emberekre és állatokra egyaránt, amennyiben zöldségekből és gyümölcsökből fedezzük szükségleteinket. Arra sincs bizonyíték, hogy kiegészítőként bármi problémát okozhatna.