Acai: egy majdnem tökéletes aminosav forrás

Szerző: vitaminadmin 2018/12/02 0 Hozzászólás

Acai

Az acai bogyó vagy acai gyümölcs hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, és olyan, mint egy lila üveggolyó vagy szőlő. Nagyon finom trópusi íze van. Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás. Az amazóniai acai bogyót (melyben 10-szer annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kék áfonyában) tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon.

Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal, beleértve vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési rendszer egészséges működését, csökkenti a koleszterin-szintet és segít megállítani az idő előtti öregedést. Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is. Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.

Az acai egy majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz. Az aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához, regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos energiaellátás biztosításához. Az acai bogyónak antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van.

Bőséges forrása az antocianinoknak, melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkot­ják. Az American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) által publikált, a Michigani Állami Egyetemen 2004 decemberében végzett, szakmailag lektorált kísérlet szerint az antocianinok akár 50 %-kal is tudják javítani az inzulin termelést!

Az acai bogyók proantocianidin tartalma arányaiban 10-30-szorosa a vörösborban található antocianidoknak. A franciáknál a nyugati országokhoz képest jóval kevesebb a szív- és érrendszeri betegség. Ezt a tényezőt a vörösbor fogyasztásuknak tulajdonítják.

Az acai bogyó segít az egészséges szív- és érrendszer, valamint emésztő rendszer megteremtésében, hála a benne található mono telítetlen zsírsavak, étkezési rostok és fitoszterolok szinergiájának.

Az acai tartalmaz növényi szterolokat, köztük beta-szitoszterolt. Ma a szterolokat jóindulatú prosztata hiperplázia (=megnagyobbodás) kezelésére használják. Ezek a növényi szterolok segítik a koleszterinszint ellenőrzését, és sok fontos, a szervezetben termelődő anyag prekurzoraiként szerepelnek.

Az acaiban található teobromin egy olyan stimuláns, amit gyakran összekevernek a koffeinnel, noha nagyon más hatása van a szervezetre: ez egy gyengébb, nyújtott hatá­sú hangulatjavító stimuláns, míg a koffeinnek erős, azonnali, élénkítő hatása van.

Vizelethajtó, értágító és szívizom-stimuláló hatása segíti a szervezetet. Légút-tágítóként is működik, amivel segít megnyitni a levegő útját a tüdőben. A megnöve­kedett kapacitás segíti az oxigén bevitelét, ezáltal növeli az állóképességet, erőt és sportteljesítményt.

Az acaiban található fitoszterolok növényi sejthártyák komplex vegyületei, és segítenek szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén.