Gyakran Ismételt Kérdések

Termékekre vonatkozó általános GYIK


Mit jelent a „Best By” dátum, amely minden NOW táplálék-kiegészítőn fel van tüntetve?

A Best By dátum azt az időpontot jelöli, ameddig a termék a legjobb fizikai és érzékszervi minőség megőrzése mellett használható fel. Ez nem egy lejárati időpont, hanem inkább egy olyan dátum amelyet a NOW az elfogyasztásra javasol.


Amennyiben túlléptük a Best By időpontot az azt jelenti hogy ne fogyasszuk a terméket?

Nem szükségszerűen. Bár a termék javasolt fogyasztási idejét túlléptük, amennyiben az érzékszervi és a minőségi jellemzők szerinti elvárásoknak megfelel, dönthetünk a fogyasztás folytatása mellett. Ez a döntés több tényezőtől függhet, beleértve hogy milyen körülmények között tároltuk a terméket, hogy a termék elszíneződött-e,vagy észrevehetően megváltozott-e. Például amennyiben a terméket hűtőben tároltuk, vagy hűvös, száraz helyen tartottuk és külső megjelenése, illata normális, dönthetünk a Best By időponton túli fogyasztása mellett. Viszont ha bármi rendellenességet észlelünk, semmisítsük meg a terméket.


Mi a termék legmegfelelőbb tárolási módja?

Legelőször a termék címkéjén látható esetleges különleges tárolási utasítást tartsuk be. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a táplálék-kiegészítőket úgy tároljuk mint az élelmiszereket. Hűvös, száraz hely a legalkalmasabb és a hűtőben való tárolás megnövelheti a termék élettartamát. A meleg és/vagy párás körülmények, mint amilyenek a konyhára vagy a fürdőszobára jellemzők lerövidíthetik a termék élettartamát.


Mit jelent, ha kinyitom és újra lezárom a dobozt?

A Best By dátum figyelembe veszi a rendszeres napi használatot. Az ajánlott módszer az, hogy kinyitva a dobozt vegyük ki a kívánt mennyiséget, majd szorosan zárjuk vissza. Amennyiben naponta egynél többször használjuk a terméket, próbáljuk meg a napi mennyiséget egyszerre kivenni. Minden egyes használat után gondosan zárjuk vissza a fedelet.


Miből tudhatom, hogy a NOW termékek biztonságosak?

A NOW termékek rendelkeznek az USA legnagyobb Természetes Termékek Szövetsége (NPA) által kiadott Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) minősítéssel. A GMP minősítés azt jelenti, hogy a NOW gyártási folyamatát megvizsgálták, beleértve a laboratóriumi minőségellenőrzési és beltartalom vizsgálati módszereket is és ennek alapján felvették a Helyes Gyártási Gyakorlati gyártók közé. Ezen belül a NOW „A” minősítést kapott, amely az NPA által adható legjobb minősítés. A NOW tagja az NPA TruLabel Programjának is, amely az iparág leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb önszabályzó programja.


Miután kinyitottam a terméket, meddig tartja meg a dobozon feltüntetett beltartalmi értékeket?

A NOW termékeken feltüntetésre kerül a szavatossági idő. Ez a dátum azt jelenti, hogy amennyiben a terméket szobahőmérsékleten (20 C) vagy az alatt és száraz helyen tároljuk, a termék megőrzi a rajta feltüntetett minőségi paramétereket legalább, ezen időpontig.

Azon termékeket, amelyeken a „keep refrigerated” (hűtőben tartandó) felirat szerepel hűtőben kell tartani különösen a felnyitásuk után. Néhány termék esetében néhány napos hűtés nélküli tartás nem befolyásolja a termék minőségét, de hosszabb ilyen időszak már bizonyosan. Más termékeknél a hűtés igény inkább azt jelenti, hogy inkább alacsony páratartalmú mint hideg helyen történjen a tárolás. Sok termék esetében a hűtés megnöveli az eladhatóság idejét különösen igaz ez a halolajakra, étkezési olajokra, mandula olajokra és probiotikumokra

Amennyiben a dobozon belül frissességet megőrző csomagocska van, azt tartsuk benne, amíg a termék ki nem fogy a dobozból. A doboz újrahasznosítása előtt távolítsuk el a csomagocskát.


Miért lehet színeltérés néhány terméknél?

A természetes termékeknél jelentkezik színváltozat, függően a termék származási országától, a termesztési hely talajszerkezetétől, páratartalmától, enzim aktivitásától, hőmérsékleti viszonyaitól és oxidációs hatásától. Azon termékeknél, amelyekben egynél több összetevő van jelentős színeltérések lehetnek.


Mik a táplálék-kiegészítő dobozokban található Agelessa, szárító és faszén csomagocskák?

Ezen csomagocskák szerepe a dobozon belüli felesleges nedvesség, oxigén vagy szag elnyelése és ezáltal, a termék élettartamának meghosszabbítása. A NOW azon kevés cégek közé tartozik, amelyek Agelessa csomagocskákat alkalmaznak a termék minőségének megőrzésére és az élettartam meghosszabbítására.


Miért tüntetik fel a NOW termékek címkéin néhány összetevő védjegyét?

A NOW elkötelezett abban, hogy termékeinél csak a legjobb minőségű összetevőket használja. A védjeggyel ellátott összetevők azt jelentik, hogy azok előállításánál a levédett eljárás kerül alkalmazásra. Ezek az eljárások általában növelik a fogyasztó termékkel szembeni bizalmát. A védjeggyel ellátott összetevők általában szélesebb tudományos háttérrel rendelkeznek, mint a védjegy nélküliek, mivel előállítóik törekszenek azok szabványosítására és a termékeiket tudományos vizsgálatokra is rendelkezésre bocsájtják.


Hogyan nyerjük ki a kemény zselatin kapszuláknál használt zselatint?

Marha és sertés bőrből, fehér kötőszövetekből és csontokból származó kollagének feldolgozásával nyerjük ki. A lágyzselatin kapszulákat jellemzően marha zselatinból készítjük és a NOW néhány terméknél Vkapszulát használ, amely alapanyaga növényi celluloz vagy poliszaharid.


Néhány termék Nátrium benzonátot tartalmaz. Azt hallottam mostanában, hogy ez üdítőitaloknál valamiféle problémát jelent. Vonatkozik ez a NOW termékekre is?

A benzolsav, a benzoétok és az ezekhez kapcsolódó vegyületek, már régóta széleskörű tanulmányozás célpontjai a biztonságos felhasználásukat illetően. Ugyanakkor ezek a természetben is előfordulnak, olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök és különféle bogyósok ahol ezek a természetes emésztés (lebontás) során képződnek.

Az 1990-es évek óta az FDA arra figyelmeztet, hogy a benzol, egy rákkeltő anyag. Képződhet ppb (milliárdonként egy egység) szinten néhány olyan üdítőitalban, amelyekben benzoátot vagy aszkorbin savat (C-vitamin) használnak tartósítószerként. A megvizsgált italok döntő többségénél azt találták, hogy vagy egyáltalán nem volt kimutatható a benzol, vagy annak szintje alatta volt az ivóvízre meghatározott 5 ppb megengedett határértéknek és ennek megfelelően ezek az italok nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot.

A NOW Minőségbiztosítási Részlege ismeri ezeket a jelentéseket. Megvizsgálták az összes NOW terméket, amelyek benzoétokat és C vitamint tartalmaznak és mindegyiket benzol mentesnek (nincs kimutatható benzol tartalma) minősítették.


Mik a probiotikumok?


Mik a probiotikumok?

„ A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (p. baktériumok), amelyek vagy azonosak, vagy hasonlóak az emberi szervezetben természetesen meglévő és az egészségre jótékony hatással bíró mikroorganizmusokkal. Hívjuk őket „jó baktériumoknak”, vagy „hasznos baktériumoknak”. A probiotikumokat a fogyasztóknak szájon át bevehető formában kínálják és vannak különböző kúpok és krémek. Az emberi testben, különösen az alsó emésztőrendszerben (bélrendszer) összetett, változatos baktérium kolóniák vannak. (Egy egészséges felnőtt testben a mikroorganizmusok  száma tízszer meghaladja a test összes sejtjeinek a számát). Bár hajlamosak vagyunk a baktériumokat mint a bajok csíráját kezelni, valójában sok baktérium elősegíti a szervezet helyes működését. A legtöbb probiotikum olyan baktérium, amely a bélrendszerben találhatóakhoz hasonló.”


Mennyiség mérési szabványok.

A probiotikumok mérése telepképző egységek  (CFU=colony forming units) alapján történik. A CFU-t általában adagonként milliókban vagy milliárdokban fejezik ki. A probiotikumok leggyakrabban közönséges jó baktériumok, de lehetnek jó gombák vagy más organizmusok, amelyeket általában száraz mélyhűtéssel stabilizálnak egy „alvó” állapotban történő  tárolás valamint  a gyártás érdekében. A CFU-ban mért hatásosságuk  függ olyan környezeti tényezőktől, minta a meleg és a páratartalom. Ennek megfelelően  a probiotikumos dobozokat kinyitás után tartsuk hűtőben. A dobozok nedvelszívó tasakokat is tartalmaznak.


Stabilitás.

A hőmérséklet fontos szerepet játszik a probiotikumok stabilitásában.  A hideg levegő kevesebb párát tartalmaz és nem ideális a baktériumok növekedéséhez és így az alvó állapotú baktériumok nem kapják meg a szaporodásukhoz szükséges ideális feltételeket. A magas hőmérséklet ezen organizmusok életképességét is rontja.

Még ideális tárolási körülmények mellett is a CFU értéke a hónapok elteltével lassan csökken.

Jellemzően az ilyen csökkenés nyitás utáni hűtőben való tárolásnál havonta 5%. A hűtőben való tárolás lehetővé teszi a termék minőségének megőrzését hosszabb ideig.


A hatékonyság megőrzése.

Annak érdekében, hogy a probiotikumok címkéin feltüntetett értékeknek megfeleljen a termék, a gyártók, köztűk a NOW Foods általában a gyártáskor magasabb CFU értéket használnak, hogy ezzel is ellensúlyozzák az CFU időbeni normális csökkenését. A NOW Foods ellenőrzi, hogy a gyártáskor a termék megfeleljen a a címkén feltüntetett követelményeknek. Stabilitási tanulmányokat végeznek az egyes termékeknél a baktériumtörzsek, a csomagolás függvényében, hogy meg lehessen határozni a hatékonyság csökkenésének görbéjét a termék életútja során. A valósáhgettől eltérhet, különösen ha a terméket nem tarjuk a doboz kinyitása után hűtőben.

Az életképes CFU szám csökkenésének mértéke növekedhet ha a probiotikus terméket  nagyon meleg és páradús környezetben tartjuk, különösen igaz ez a doboz kinyitása után, mivel ilyenkor a pára könnyebben bejut a dobozba. A szezonális idő és környezeti változások, ezen feltételek időtartamának eltérései miatt nehéz előre meghatározni a termék ideális élettartamát, és ezt még tovább nehezíti a földrajzi elhelyezkedés változatossága is. Néhány esetben előfordulhat, hogy az ellenséges környezet miatt a probiotikum hatékonysága a címkén feltüntetett szint alá csökkenhet.

Kinyitás után a hűtőben való tárolás az ideális. Ha ez nem lehetséges, tartsuk hűvős, száraz helyen. Sajnálatos módon sokan hajlamosak a terméket a konyhában, vagy a fürdőszobában tárolni, ahol a meleg és  a magas páratartalom sok táplálékkiegészítő élettartamát lecsökkenti.

Az ilyen feltételek ideálisak a baktériumok  növekedéséhez, ami azt jelenti, hogy először aktivizálódnak, majd a vártnál gyorsabban elpusztulnak, mivel még nem értek abba a környezetbe (bélrendszer), ahol megfelelő körülmények között tudnak élni és szaporodni. Az ilyen ellenséges környezetben a vártnál gyorsabban csökken a CFU érték és a termék nem felel meg a címkén feltüntetett követelményeknek. Ezzel szemben a hűtőben való tartás növeli a probiotikumok élettartamát és stabilitását.


Mi a DuPont ™ RiboPrinter® System?

A NOW örömmel jelenti be az általa használt legújabb eszközét, a DuPont ™ RiboPrinter® System-et, amellyel a baktérium törzsek azonosítását és ellenőrzését végzi. Ez az új, automatizált molekuláris módszer gyorsaságot, pontosságot, reprodukálhatóságot és megbízhatóságot biztosít a bakterium törzsek értékelésénél. A NOW szakemberek ezt a legkorszerűbb eszközt használják a probiotikus termékekben használt bakterium törzsek azonosságának, hatékonyságának és tisztaságának garantálására, valamint a potenciális bakteriális szennyeződések azonosítására a termék előállítása során.


Probiotikus nyersanyagok

Az új RiboPrinter® -rel, a NOW képes tesztelni a bejövő probiotikumokat annak érdekében, hogy ellenőrizzék azonosságukat és hatékonyságukat a termelési folyamatba való bevezetésük előtt. A RiboPrinter® DNS-értékelésen keresztül képes azonosítani az egyes törzseket. Ez a legpontosabb módszer a mai napig. Ezenkívül, ezzel az eszközzel az egyes törzsek tényleges hatásosságát, validálhatjuk és megerősíthetjük a termelés előtt és a kész termék előállítása után is. Ez azt jelenti, hogy a NOW garantálja az összes NOW probiotikus termék hatóanyag tartalmát, tisztaságát és biztonságosságát.


Egyéb nyersanyagok

Bizonyos tényezők, például a származási ország, a szállítás időtartamának hossza, a környezeti tényezők stb, bizonyos nyersanyagok esetében nagyobb a kockázatot jelentenek a bakteriális szennyeződésre. Ezekben az esetekben a NOW technikusok alkalmazzák a RiboPrinter®-t a nem-probiotikus nyersanyag minták tesztelésére és a baktérium törzsének azonosítására. Ez lehetővé teszi  hogy gyorsan és pontosan értékeljék a nyersanyag tisztaságát és biztonságosságát.

Azokban a esetekben, amikor nemkívánatos baktériumok által okozott szennyeződést észlelnek, a szóban forgó nyersanyagot azonnal elkülönítik és  eltávolítják a termelési folyamatból, és további értékelés céljából visszaküldik az eladónak.


Probiotikus késztermékek

Miután a probiotikus formula előállításra került, a minőségellenőrző szakemberek ismét alkalmazzák a RiboPrinter®-t a termelés utáni  hatásosság ellenőrzésére, valamint ellenőrzik a probiotikus törzsek identitását. Ezenkívül ellenőrizni lehet a hosszú távú stabilitást és az eltarthatóságot.


Egyéb kész áruk

Ha a bakteriális szennyeződés gyanúja merül fel, akkor a RiboPrinter® segít a technikusoknak azonosítani az összes bakteriális törzset, lehetővé téve számukra, hogy gyorsan felmérjék, hogy egy termék valóban szennyezett-e.

A NOW elkötelezett a termékbiztonságért és a minőségért

A mai gyors termelési folyamatban alapvető fontosságú a baktériumok szennyeződésének azonosítása, mielőtt a fogyasztói láncba kerül egy termék. A DuPont ™ RiboPrinter® használatával a NOW a természetes táplálékkiegészítők egyetlen olyan gyártója, amely rendelkezik azzal a lehetőséggel, képességgel, hogy pontosan meghatározza a probiotikumok bakteriális összetételének azonosságát és hatékonyságát, valamint hogy azonosítsa az esetleges potenciális szennyeződést néhány órán belül.


Mi a Colostrum?


Mi a Colostrum?

A kolosztrum szarvasmarha előtej, amelyet a tehenek az ellést követő néhány órában választanak ki. . Ez egy tápanyagban gazdag tejtermék, amely immunrendszer-faktorokat biztosít a fiatal borjaknak a még nem teljesen kifejlett  immunrendszerük támogatására.


Honnan származik a NOW® Colostrum?

A NOW kolosztrumot az Egyesült Államokban az USDA- és az FDA által minősített  tejgazdaságokból s egészséges táplálkozással nevelt tehenektől nyerik. Ezeket a szarvasmarhák olyan tudományosan megtervezett takarmányozást kapnak, amelyben  a hüvelyesek és fűfélék megfelelő arányban vannak, és amelyet kiegészítenek ásványi anyagokkal és nyomelemekkel  annak érdekében, hogy stabilan nagyteljesítményű kolosztrumot nyerjenek. 

A gyártás a GMP (Good Manufacturing Practices) szerint történik.A begyűjtés az előállítás után 12 órán belül megtörténik. A humán extrakciós eljárás nem befolyásolja hátrányosan az anyatehenet illetve a borjút. Szintetikus hormonoktól, peszticidektől és antibiotikumtól mentes. A feldolgozás minimális hő alkalmazásával történik, hogy biztosítsák  a táplálkozási tényezőinek     biohasznosulását . Nincs átalakítva, hogy megőrizzék az előtej természetes teljességét és táperejét.

A NOW HPLC (nagy teljesítményű folyadékkromatográfia) segítségével  elemzi a kolosztrum egyes tételeinek összetételét a hatékonyság biztosításának érdekében.


A NOW® Colostrumot hűtve kell tartani? Ha véletlenül  kint hagynám egy ideig, még mindig jó lesz?

A kolosztrum önmagában nem igényel hűtést. Ha nincs hűtve, a Colostrum továbbra is hatékony marad.