Gyakran Ismételt Kérdések

A Best By dátum azt az időpontot jelöli, ameddig a termék a legjobb fizikai és érzékszervi minőség megőrzése mellett használható fel. Ez nem egy lejárati időpont, hanem inkább egy olyan dátum amelyet a NOW az elfogyasztásra javasol.

Nem szükségszerűen. Bár a termék javasolt fogyasztási idejét túlléptük, amennyiben az érzékszervi és a minőségi jellemzők szerinti elvárásoknak megfelel, dönthetünk a fogyasztás folytatása mellett. Ez a döntés több tényezőtől függhet, beleértve hogy milyen körülmények között tároltuk a terméket, hogy a termék elszíneződött-e,vagy észrevehetően megváltozott-e. Például amennyiben a terméket hűtőben tároltuk, vagy hűvös, száraz helyen tartottuk és külső megjelenése, illata normális, dönthetünk a Best By időponton túli fogyasztása mellett. Viszont ha bármi rendellenességet észlelünk, semmisítsük meg a terméket.

Legelőször a termék címkéjén látható esetleges különleges tárolási utasítást tartsuk be. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a táplálék-kiegészítőket úgy tároljuk mint az élelmiszereket. Hűvös, száraz hely a legalkalmasabb és a hűtőben való tárolás megnövelheti a termék élettartamát. A meleg és/vagy párás körülmények, mint amilyenek a konyhára vagy a fürdőszobára jellemzők lerövidíthetik a termék élettartamát.

A Best By dátum figyelembe veszi a rendszeres napi használatot. Az ajánlott módszer az, hogy kinyitva a dobozt vegyük ki a kívánt mennyiséget, majd szorosan zárjuk vissza. Amennyiben naponta egynél többször használjuk a terméket, próbáljuk meg a napi mennyiséget egyszerre kivenni. Minden egyes használat után gondosan zárjuk vissza a fedelet.

Miből tudhatom, hogy a NOW termékek biztonságosak?

A NOW termékek rendelkeznek az USA legnagyobb Természetes Termékek Szövetsége (NPA) által kiadott Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) minősítéssel. A GMP minősítés azt jelenti, hogy a NOW gyártási folyamatát megvizsgálták, beleértve a laboratóriumi minőségellenőrzési és beltartalom vizsgálati módszereket is és ennek alapján felvették a Helyes Gyártási Gyakorlati gyártók közé. Ezen belül a NOW „A” minősítést kapott, amely az NPA által adható legjobb minősítés. A NOW tagja az NPA TruLabel Programjának is, amely az iparág leggyorsabban fejlődő és legsikeresebb önszabályzó programja.

Miután kinyitottam a terméket, meddig tartja meg a dobozon feltüntetett beltartalmi értékeket?

A NOW termékeken feltüntetésre kerül a szavatossági idő. Ez a dátum azt jelenti, hogy amennyiben a terméket szobahőmérsékleten (20 C) vagy az alatt és száraz helyen tároljuk, a termék megőrzi a rajta feltüntetett minőségi paramétereket legalább, ezen időpontig.

Azon termékeket, amelyeken a „keep refrigerated” (hűtőben tartandó) felirat szerepel hűtőben kell tartani különösen a felnyitásuk után. Néhány termék esetében néhány napos hűtés nélküli tartás nem befolyásolja a termék minőségét, de hosszabb ilyen időszak már bizonyosan. Más termékeknél a hűtés igény inkább azt jelenti, hogy inkább alacsony páratartalmú mint hideg helyen történjen a tárolás. Sok termék esetében a hűtés megnöveli az eladhatóság idejét különösen igaz ez a halolajakra, étkezési olajokra, mandula olajokra és probiotikumokra.

Amennyiben a dobozon belül frissességet megőrző csomagocska van, azt tartsuk benne, amíg a termék ki nem fogy a dobozból. A doboz újrahasznosítása előtt távolítsuk el a csomagocskát.

Miért lehet színeltérés néhány terméknél?

A természetes termékeknél jelentkezik színváltozat, függően a termék származási országától, a termesztési hely talajszerkezetétől, páratartalmától, enzim aktivitásától, hőmérsékleti viszonyaitól és oxidációs hatásától. Azon termékeknél, amelyekben egynél több összetevő van jelentős színeltérések lehetnek.

Mik a táplálék-kiegészítő dobozokban található Agelessa, szárító és faszén csomagocskák?

Ezen csomagocskák szerepe a dobozon belüli felesleges nedvesség, oxigén vagy szag elnyelése és ezáltal, a termék élettartamának meghosszabbítása. A NOW azon kevés cégek közé tartozik, amelyek Agelessa csomagocskákat alkalmaznak a termék minőségének megőrzésére és az élettartam meghosszabbítására.

Miért tüntetik fel a NOW termékek címkéin néhány összetevő védjegyét?

A NOW elkötelezett abban, hogy termékeinél csak a legjobb minőségű összetevőket használja. A védjeggyel ellátott összetevők azt jelentik, hogy azok előállításánál a levédett eljárás kerül alkalmazásra. Ezek az eljárások általában növelik a fogyasztó termékkel szembeni bizalmát. A védjeggyel ellátott összetevők általában szélesebb tudományos háttérrel rendelkeznek, mint a védjegy nélküliek, mivel előállítóik törekszenek azok szabványosítására és a termékeiket tudományos vizsgálatokra is rendelkezésre bocsájtják.

Hogyan nyerjük ki a kemény zselatin kapszuláknál használt zselatint?

Marha és sertés bőrből, fehér kötőszövetekből és csontokból származó kollagének feldolgozásával nyerjük ki. A lágyzselatin kapszulákat jellemzően marha zselatinból készítjük és a NOW néhány terméknél Vkapszulát használ, amely alapanyaga növényi celluloz vagy poliszaharid.

Néhány termék Nátrium benzonátot tartalmaz. Azt hallottam mostanában, hogy ez üdítőitaloknál valamiféle problémát jelent. Vonatkozik ez a NOW termékekre is?

A benzolsav, a benzoétok és az ezekhez kapcsolódó vegyületek, már régóta széleskörű tanulmányozás célpontjai a biztonságos felhasználásukat illetően. Ugyanakkor ezek a természetben is előfordulnak, olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök és különféle bogyósok ahol ezek a természetes emésztés (lebontás) során képződnek.

Az 1990-es évek óta az FDA arra figyelmeztet, hogy a benzol, egy rákkeltő anyag. Képződhet ppb (milliárdonként egy egység) szinten néhány olyan üdítőitalban, amelyekben benzoátot vagy aszkorbin savat (C-vitamin) használnak tartósítószerként. A megvizsgált italok döntő többségénél azt találták, hogy vagy egyáltalán nem volt kimutatható a benzol, vagy annak szintje alatta volt az ivóvízre meghatározott 5 ppb megengedett határértéknek és ennek megfelelően ezek az italok nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot.

A NOW Minőségbiztosítási Részlege ismeri ezeket a jelentéseket. Megvizsgálták az összes NOW terméket, amelyek benzoétokat és C vitamint tartalmaznak és mindegyiket benzol mentesnek (nincs kimutatható benzol tartalma) minősítették.

 

Bevásárló kosár

Az összes termék ABC sorrendben

Hírlevél

Akciókról, újdonságokról értesülhet, ha megrendeli Hírlevelünket.

Importőr

A Now Foods termékek magyarországi képviselője, importőre

Biolitte.hu